Da li je kuvanje u mikrotalasnoj pećnici opasno po život?
Mikrotalasna pećnica je veoma korisna sprava, ali već dugo se priča o tome da je kuvanje u njoj veoma opasno po zdravlje i da, čak, izaziva rak. Ipak, stručnjaci sada navode da hrana iz mikrotalasne nije tako nezdrava kao što se mislilio.
Postoje i dobre strane kuvanja pomoću mikrotalasa. Jedna od njih je ta što se gubi manje korisnih sastojaka.
- U suštini, pripremanje hrane u mikrotalasnoj pećnici rezultira gubljenjem manje korisnih nutrijenata nego kad je u pitanju kuvanje ili prženje hrane - kaže za “Huffington Post” dr Gui Krozbi, nutricionista sa Harvarda.
- Mikrotalasna koristi zagrevanje suvom metodom, tako da nutrijenti poput vitamina B ili C ne izlaze iz hrane. Budući da je pripremanje hrane u mikrotalasnoj pećnici traje jako kratko, nutrijenti su izloženi toploti mnogo kraće nego prilikom kuvanja ili prženja - pojasnio je Krozbi.
I dok se neki nutrijenti gube na toploti, neki postaju još "moćniji". To se odnosi na, na primer, antioksidans likopen koji se nalazi u krompiru ili paradajzu ili beta karoten u šargarepi.
Kuvanje i prženje može da ošteti hemijsku strukturu hrane.
- Svi procesi kojima se priprema hrana (mikrotalasna rerna, kuvanje, pečenje, prženje) smanjuju nivo vitamina. Koliko će vitamina hrana izgubiti zavisi od vremena i temperature - objašnjava dr Don Šafner, profesor sa Rutgers univerziteta u Nju Džersiju.
Ali, koja metoda pripremanja hrane je najbolja, ukoliko želite da zadržite što više korisnih nutrijenata u namirnicama? Sudeći prema Krozbiju, kuvanje na pari je najbolje, pogotovo ukoliko se radi o povrću.
Od sada, Telegraf pratite i na Vajberu!
(Telegraf.rs / MojeZdravlje)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Branko Babić, kralj obrva, organizovao svinjokolj u svom selu
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Čiča-deda
To polje je detaljno istraženo.Zabluda je kad laici govore da je hrana ozračena.To je sasvim druga vrsta talasa.Oni ne mogu izaći iz kaveza mikropećnice pa stoga i nisu opasni za ljude.kada bi kojim slučajem ipak dospeli na ljudsko telo,i ono bi bilo skuvano.Radijacija deluje drugačije,i nemožete je iskljičiti na prekidaču.Ipak i u drugom slučaju budete kuvani i pečeni,ali to je već.druga i preopširna tema.
Podelite komentar
Milica
Ja ne volim ukus hrane iz mikrotalasne. Medjutim posto je lakse podgrevati hranu u njoj budem u iskusenju da je koristim... te sam stoga izbacila miktotalasnu i vise je nemam. Tako sam bacila i televizor da nisam u iskusenju da ga gledam.
Podelite komentar