Da li je kuvanje u mikrotalasnoj pećnici opasno po život?

  • 4

Mikrotalasna pećnica je veoma korisna sprava, ali već dugo se priča o tome da je kuvanje u njoj veoma opasno po zdravlje i da, čak, izaziva rak. Ipak, stručnjaci sada navode da hrana iz mikrotalasne nije tako nezdrava kao što se mislilio.

Postoje i dobre strane kuvanja pomoću mikrotalasa. Jedna od njih je ta što se gubi manje korisnih sastojaka.

- U suštini, pripremanje hrane u mikrotalasnoj pećnici rezultira gubljenjem manje korisnih nutrijenata nego kad je u pitanju kuvanje ili prženje hrane - kaže za “Huffington Post” dr Gui Krozbi, nutricionista sa Harvarda.

- Mikrotalasna koristi zagrevanje suvom metodom, tako da nutrijenti poput vitamina B ili C ne izlaze iz hrane. Budući da je pripremanje hrane u mikrotalasnoj pećnici traje jako kratko, nutrijenti su izloženi toploti mnogo kraće nego prilikom kuvanja ili prženja - pojasnio je Krozbi.

Foto: Foter/jmv Foto: Foter/jmv

I dok se neki nutrijenti gube na toploti, neki postaju još "moćniji". To se odnosi na, na primer, antioksidans likopen koji se nalazi u krompiru ili paradajzu ili beta karoten u šargarepi.

Kuvanje i prženje može da ošteti hemijsku strukturu hrane.

- Svi procesi kojima se priprema hrana (mikrotalasna rerna, kuvanje, pečenje, prženje) smanjuju nivo vitamina. Koliko će vitamina hrana izgubiti zavisi od vremena i temperature - objašnjava dr Don Šafner, profesor sa Rutgers univerziteta u Nju Džersiju.

Ali, koja metoda pripremanja hrane je najbolja, ukoliko želite da zadržite što više korisnih nutrijenata u namirnicama? Sudeći prema Krozbiju, kuvanje na pari je najbolje, pogotovo ukoliko se radi o povrću.

Od sada, Telegraf pratite i na Vajberu!

(Telegraf.rs / MojeZdravlje)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Na Jeleninom TikTiku se okupilo preko 20.000 žena koje imaju strah od vožnje

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Čiča-deda

    23. septembar 2015. | 20:41

    To polje je detaljno istraženo.Zabluda je kad laici govore da je hrana ozračena.To je sasvim druga vrsta talasa.Oni ne mogu izaći iz kaveza mikropećnice pa stoga i nisu opasni za ljude.kada bi kojim slučajem ipak dospeli na ljudsko telo,i ono bi bilo skuvano.Radijacija deluje drugačije,i nemožete je iskljičiti na prekidaču.Ipak i u drugom slučaju budete kuvani i pečeni,ali to je već.druga i preopširna tema.

    Podelite komentar

  • Milica

    23. septembar 2015. | 23:08

    Ja ne volim ukus hrane iz mikrotalasne. Medjutim posto je lakse podgrevati hranu u njoj budem u iskusenju da je koristim... te sam stoga izbacila miktotalasnu i vise je nemam. Tako sam bacila i televizor da nisam u iskusenju da ga gledam.

    Podelite komentar