• 12

Vreme čitanja: oko 3 min.

Evo u kakvom posuđu je zdravo spremati hranu, a koje će vas otrovati!

Vreme čitanja: oko 3 min.

O zdravoj i štetnoj ishrani se mnogo piše, ali često gubimo iz vida ulogu posuđa. Iz šerpi, lonaca, tiganja i plehova tokom kuvanja mogu da se oslobode štetni toksini, zato je važno upoznati se s tim koji su materijali bezbedni

  • 12

U raspravama o zdravstvenoj ispravnosti posuđa posebno su "pod znakom pitanja" neprijanjajuće površine zbog mogućih toksičnih reakcija pri kuvanju. Evo koji materijali su štetni, a koji nisu.

Da li je kuvanje u mikrotalasnoj pećnici opasno po život?

Staklo

Nema štetnih hemijskih reakcija u dodiru s hranom. Sastoji se od prirodnih supstanci i smatra se jednim od najzdravijih materijala za kuvanje. Posuđe od vatrostalnog stakla jednostavno se održava i podnosi visoke temperature, ali izbegavajte nagle promene toplo-hladno jer mogu da izazovu pucanje stakla.

Emajl

Emajlirano posuđe izrađuje se od metala, najčešće gvožđa ili čelika, a spolja i iznutra "presvučeno" je slojem emajla. Reč je ustvari o staklu koje se topljenjem "lepi" na metal pa emajlirani sloj štiti hranu od kontakta s metalom. Izbegavajte emajlirano posuđe slabijeg kvaliteta, jer ima vrlo tanak sloj emajla koji brzo popuca, pa metal može da reaguje sa hranom. Preporučuje se visokokvalitetno posuđe sa debljim i otpornijim slojem emajla. Generalno, emajl je prilično osetljiv na oštećenja i nagle promene temperature.

Keramika

Česta su upozorenja da treba razlikovati pravu keramiku od sudova koje je zapravo metalno, a ima samo tanak površinski sloj od keramike.

Posuđe koje je u potpunosti izrađeno od prirodne keramike, odnosno gline, smatra se idealnim za zdravo kuvanje i posluživanje hrane, a jedini mu je nedostatak to što je osetljivo pa zahteva pažljivo rukovanje.

Nova generacija sudova s neprijanjajuće keramičkim slojem nudi se kao bezbedna alternativa teflonu koji se smatra toksičnim. Međutim, pobornici zdravog kuvanja ističu da je bezbednost keramičkog sloja pod znakom pitanja, zato što se on proizvodi pomoću nanotehnologije. Sastoji se od vrlo sitnih nanočestica koje brzo ulaze u organizam, a nije sasvim razjašnjeno kako deluju na zdravlje i okolinu.

Nerđajući čelik (INOKS)

Sastoji se uglavnom od čelika, a sadrži i manje količine hroma i nikla, što ga čini otpornim na rđu. Dobro podnosi visoke temperature, bez štetnih reakcija, i uobičajeno se nalazi na listi "zdravih" sudova. Ipak se preporučuje oprez pri pranju - abrazivna sredstva i jako ribanje mogu izazvati oslobađanje nikla i hroma, pa je inoks bolje čistiti četkom za posuđe. Ako ste alergični na nikl, najsigurniji je izbor posuđa koje ga ne sadrži.

Gus (liveno gvožđe)

Većina sudova od gusa dolazi sa uputstvima kako ga nauljiti pre upotrebe. Tako ćete ga zaštititi od rđe, a hrana se neće lepiti. Dodatni plus je to što u pravilno nauljenom posuđu posle pri kuvanju treba vrlo malo ulja. Kažu da je gus najpogodniji za pečenje, a tečna i kisela hrana može da reaguje s gvožđem. Oprez pri upotrebi gusa preporučuje se ljudima sa prekomernom nivoom gvožđa u organizmu, ali se smatra da količina gvožđa koja se oslobađa iz gusa obično nije dovoljna da izazove preopterećenje gvožđem.

Bakar

Starinsko bakarno posuđe oslobađa metal u hranu, ali savremena proizvodnja rešila je taj problem tako što se unutrašnjost bakarnih sudova "presvlači" slojem nerđajućeg čelika koji sprečava kontakt hrane s bakrom. Ovakvo posuđe je skupo i prava je "ekskluziva" koju retki imaju kod kuće. Omiljeno je među profesionalnim kuvarima jer bakar odlično provodi toplotu i omogućava brzu i kontrolisanu pripremu jela.

Aluminijum

Aluminijumsko posuđe je lagano i praktično, ali dokazano je da otpušta aluminijum u hranu i tako stvara štetne hemijske reakcije. Ne preporučuje se za kuvanje, a nije poželjna ni aluminijumska folija. Bezbednijim se smatra posuđe od eloksiranog aluminijuma (alugusa), ali, ako se ogrebe, dolazi do nepoželjnog kontakta aluminijuma s namirnicama.

Plastika

Ispušta u hranu štetne materije među kojima su ftalati i toksin DEAH pa stručnjaci preporučuju da izbegavate plastično posuđe, pribor, folije i kese. Ne bi trebalo da koristite plastično posuđe (uključujući i stiropor) ni u mikrotalasnoj pećnici jer štetna jedinjenja prelaze na namirnice.

Foto-ilustracija: Foter/Lance McCord Foto-ilustracija: Foter/Lance McCord

Teflon

Gotovo je sveprisutan kao neprijanjajuća površina na posuđu i kuhinjskim uređajima poput, na primer, tiganja. U poslednjih desetak godina sve više istraživanja pokazuje da teflon može da ugrozi zdravlje, naročito ako ste teflonsku površinu ogrebli, odnosno, oštetili. Na visokoj temperaturi teflon se razgrađuje i ispušta toksična jedinjenja među kojima je perfluoroktanska kiselina (PFOA) koja se smatra kancerogenom.

Silikon

Sintetička guma od koje se proizvode kalupi za pečenje, lopatice za kuvanje i slično, otporna je na toplotu do 220C. Silikon je praktičan za pripremu jela zbog neprijanjajuće površine i fleksibilnosti. Dosadašnja istraživanja pokazala su da ne izaziva štetne hemijske reakcije sa hranom.

(Telegraf.rs / VL)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • stvarno?

    11. novembar 2015. | 06:00

    I gde ja sad da isorzim jaja? Ukoliko uzmem bilo shta od ovoga umrecu a ukoliko ne onda umirem id gladi.

    Podelite komentar

  • Domaćica

    5. februar 2019. | 16:40

    Ćao svima, Da li neka damica ima liniju posuđa Sole pro100healthy u svojoj kuhinji, sa akudermin dnom, i gde se može kupiti u Srbiji? I naravno, kakvo je to posuđe jer se u mom okruženju dosta priča o njemu.

    Podelite komentar

  • Slavka

    9. februar 2019. | 22:37

    Topla preporuka za kompletku liniju posudja Sole. Odusevljena sam spojom lepog, korisnog i zdravog!

    Podelite komentar