• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ova hrana je prijatelj jetre! Zašto je ne jedete svaki dan?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ako volite svoju jetru, jedite ovu hranu. Učinićete joj veliku uslugu

  • 0

Jetra je najveća žlezda i drugi organ po veličini u ljudskom organizmu, a ujedno predstavlja jedini unutrašnji organ koji se može regenerisati. Jetra je "tihi organ", ne buni se, pa je uglavnom zanemarujemo dok nešto ozbiljno ne pođe po zlu.

Narodni lek koji čisti jetru za 90 dana (RECEPT)

Zato je od velike važnosti dobro upoznati sve što naša jetra voli i što joj pomaže u obavljanju njenih brojnih zadataka, piše HercegovinaInfo.

Namirnice koje su dobre za jetru

Namirnice koje pozitivno deluju na rad jetre mogu se podeliti u dve kategorije - namirnice koje podstiču proces detoksikacije i namirnice bogate antioksidansima koje štite jetru tokom detoksikacije. Kao namirnice s blagotvornim dejstvom na zdravlje jetre najčešće se izdvajaju artičoka, mahunarke, gorko i zeleno povrće i povrće iz grupe krstašica poput kelja, brokolija, prokelja.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Anusorn P nachol Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Anusorn P nachol

Artičoka je povrće koja spada u porodicu glavočika, a njena lekovita svojstva poznata su već vekovima. Smatra se da blagotvorno delovanje artičoke na organizam potiče od gorkih materija u lišću i korenu, koje imaju posebnu aromu i podstiču brži protok žuči. Kalorijska vrednost artičoke je minimalna, kao i sadržaj masti, ali je nutritivno reč o pravoj riznici vitamina, minerala i fitohemikalija. U kontekstu nutrijenata, prijatelja jetre, artičoka obezbeđuje vitamin C i kalijum, ali i gotovo sve druge vitamine i minerale u manjim količinama.

Foto-ilustracija: Foter/NoiseCollusion Foto-ilustracija: Foter/NoiseCollusion

Impresivan je i procenat vlakana koje sadrži, pa tako 100 g artičoke obezbeđuje čak 5.4 g vlakana. Artičoka se ističe udelom similarina, materije za koju se veruje da ima zaštitni efekat na jetru. Dodatno, cinarin i kafeinska kiselina, supstance kojima je bogata artičoka, u eksperimentima na životinjama pokazale su se kao efikasna hepatoprotektivna jedinjenja.

Inulin, nesvarljivi ugljeni hidrat, ima blago laksativno delovanje i pomaže kod konstipacije. Zdravlje jetre zavisi i od redovnog pražnjenja creva, a u periodima zatvora veće je opterećenje jetre. Artičoku možete uklopiti u gotovo bezbroj jela, od supa preko pirea do rižota, pica, musaka ili mesnih jela. No, kako bi detoksikacija bila što efikasnija najbolje je kuvanu artičoku servirati kao predjelo s maslinovim uljem i laganim sirom, ili pak uklopiti u raznolike salate. Za gurmanski užitak napravite namaz od artičoke na način da ih pomešate sa tunom, maslinama, maslinovim uljem i limunovim sokom. Kombinaciji dodajte začinsko bilje po želji i uživajte.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti