Evo zašto treba da sipate VRUĆU vodu kad pravite LED

 ≫ 
  • 3

Kad pravimo led, obično svi sipamo hladnu vodu iz česme u posudu, pa stavimo u zamrzivač i čekamo satima da dobijemo savršene kockice leda.

Niste ni svesni šta vas sve vreba iz kockica leda!

Evo šta se desi s vašim telom ako na ovu tačku stavite kocku leda

Međutim, pre nekih pola veka jedan student iz Tanzanije je dokazao da je to pogrešno, odnosno, da bi trebalo da koristimo vruću vodu, jer će se tako led brže stegnuti i pre biti spreman da rashladi piće.

Ovaj fenomen postao je poznat kao “Mpemba efekat”, a dobio je ime prema svom tvorcu, Erastu Mpembi koji je 1969. godine, nakon što je primetio da se vrući sladoled brže zaledi od hladnog, objavio stručni rad na ovu temu.

Foto-ilustracija: Foter/Kyle May Foto-ilustracija: Foter/Kyle May

Niko nije u stanju da objasni zašto se vruća voda mrzne brže od hladne, ali postoji nekoliko teorija. Jedni tvrde da je stvar u tome što topla voda brže isparava, pa samim tim što joj se smanjuje zapremina, brže nastaje led.

Prema drugom objašnjenju, kada se koristi hladna voda, na površini tečnosti se stvara sloj koji se ponaša kao izolator, pa se zbog toga voda sporije mrzne.

Zato, sledeći put kad poželite da popijete neki hladan napitak, probajte s “mpemba” metodom i sipajte u posudu toplu vodu.

Možda ne bi bilo pametno da voda bude isuviše vrela ili ključala, jer pitanje je da li bi elektromotor vašeg frižidera ili zamrzivača bio srećan zbog ove genijalne ideje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Srpska kostimografkinja kreirala kostime za seriju "Dina": "Iza ovog stoji 30 godina rada"

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Profesor

    17. maj 2016. | 19:24

    Mlaka voda se brze ledi od hladne a ne vruca. I to zbog manjka kiseonika koji ima u sebi. Brze se prenosi temperatura kroz molekule

    Podelite komentar

  • Dzordz

    17. maj 2016. | 21:22

    I kockice budu providne a ne mutne

    Podelite komentar