• 3

Vreme čitanja: oko 1 min.

Slanina i kobasice izazivaju rak

Vreme čitanja: oko 1 min.

Odavno se zna da konzumiranje proizvoda sa delikatesnih rafova može dovesti do kardiovaskularnih problema i tumora debelog creva, a sada su švedski naučnici otkrili i vezu između raka pankreasa sa preteranom konzumacijom suhomesnatih proizvoda i drugih mesnih prerađevina

  • 3

Rezultati švedskog istraživanja zasnovanog na iskustvima dva miliona osoba koje je objavljeno u Britanskom časopisu o raku (British Journal of Cancer) pokazalo je da svakodnevno konzumiranje 50 grama mesnih prerađevina, naročito onih od crvenog mesa (ekvivalent jedne kobasice ili dva parčeta šunke), može da poveća opasnost od raka gušterače za 19 odsto kako kod muškaraca tako i kod žena.

Radi se o količini prerađevina od crvenog mesa koja može da sadrži četiri puta više od preporučenog dnevnog unosa soli, ali i 50 odsto više sredstva za konzerviranje - nitrata, kombinaciju za koju je poznato da delimično podstiče povećanje holesterola u krvi.

Prema njihovim istraživanju, svakodnevno konzumiranje dodatnih 50 grama mesnih prerađevina za 19 odsto povećavaju rizik od oboljevanja, iako je mogućnost razvoja ovog retkog, ali smrtonosnog oblika raka inače veoma niska, redovnim unosom 100 grama suhomesnate hrane rizik od pojave tumora povećava se na 38 odsto.

Konzumiranje crvenog mesa i mesnih prerađevina ranije je povezivano sa rakom debelog creva, pa je britanska vlada 2011. godine svojim građanima preporučila uzimanje ne više od 70 grama dnevno.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • hanns

    14. jun 2012. | 02:09

    Vise sexa,manje mesa

    Podelite komentar

  • kokozjaka

    17. januar 2012. | 13:35

    i kako sad ja da jedem rolovani šiš? http://t.co/z92zs3u5 #beograd

    Podelite komentar

  • ggg

    11. oktobar 2013. | 00:16

    ja jedem oboje redovno ništa mi ne fali

    Podelite komentar