• 4
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

BUBABURGER JE HRANA BUDUĆNOSTI: Insekte već jede 2 milijarde ljudi, a da li biste vi?

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Utvrđeno je da su insekti veoma bogati proteinima i različitim drugim nutrijentima, posebno gvožđem, koje se iz "mesa" skakavca mnogo brže apsorbuje u ljudskom telu od gvožđa u teletini ili junetini

  • 4

Svako bi pre odabrao pljeskavicu pre nego tanjir pun skakavaca. Ali, kako pokazuje nova studija, trebalo bi da razmislite dvaput pre nego što naručite. Istraživači iz Američkog hemijskog društva mesecima su ispitivali nutritivne osobine buba.

UPS, POGREŠILI: Meteorolozi najavili kišu, ali ono što je palo s neba, zgrozilo je sve! (VIDEO)

Utvrđeno je naime da su insekti veoma bogati proteinima i različitim drugim nutrijentima, posebno gvožđem, koje se iz "mesa" skakavca mnogo brže apsorbuje u ljudskom telu od gvožđa u teletini ili junetini.

Ista je stvar i s mineralima poput kalijuma i cinka, a zbog toga bi ovi insekti trebali da postanu važan i vrlo vredan deo zdrave ishrane. Štaviše, vodeća naučnica Jemisi Latunde-Dada tvrdi da je samo pitanje načina kako bube ubaciti u jelovnike zapadnjaka - odnosno pitanje dana kada ćemo dobiti "bubaburger".

Prema procenama UN-a, jestivo je čak 1.900 vrsta insekata, a oni su već deo ishrane za oko dve milijarde ljudi.

Pogledajte i 10 razloga zašto je bolje jesti insekte nego meso:

Mnogim kulturama u svetu, ova preporuka ne bi teško pala.

Popularni snek na Tajlandu tako su pečeni skakavci sa soja umakom, u Meksiku se nude "čikatanas", prženi mravi začinjeni s malo limete, a mravi su popularni i u Kini i u Brazilu.

Dok nas ne ubede da pojedemo bubaburgere, evo tajnog recepta za pravu pravcatu pljeskavicu:

(Telegraf.rs / Izvor: dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • stvarno?

    30. oktobar 2016. | 08:24

    Ja sam seljak. Prase teletina i jagnjetina ostaju. Lakshe mi da hvatam jedno prase da koljem nego hiljade skakavaca. A usput. Dodju ti gosti a ti spremish ruchak i kazesh " gospodo bubashvabe iz domace proizvodnje. BIO proizvod.

    Podelite komentar

  • Apokalipsa

    30. oktobar 2016. | 12:02

    Ha, mozda i jedem a ne znam

    Podelite komentar

  • Goran

    30. oktobar 2016. | 19:16

    Gospoda iz sveta preporucuju sirotinji da jedu skakavce i kojekakve gluposti a gospoda bifteke jastoge kavijar dobra vina asto nebi zamenili mesta pa nek oni jedu tu zdravu hranu a ga i brokoli sam zaboravio malo i povrca uz skakavce

    Podelite komentar