Kažu da je ovo nezdrava hrana, a ona je u stvari super za vas

 
 ≫ 
  • 1

Ljudi zimi obično jedu jaču hranu jer je organizmu potrebna energija da se izbori s hladnoćom. Zimski meseci donose i sezonu slava i praznika, pa ljudi posle dan-dva prejedanja padaju u depresiju i odmah kreću sa dijetama i detoksikacijom. Svako ko je isprobao zimsku dijetu zna da bi trebalo da smanji unos hleba, slatkiša, masnog mesa i alkohola. Odnosno da se svega tog "nezdravog" odrekne. Ali, ako zagrebemo malo dublje, videćemo da i te tzv. nezdrave namirnice imaju sastojke veoma važne za naše zdravlje.

ZABORAVITE JAJA I ŽITARICE: Za doručak bi trebalo da jedete MESO!

SLANINA-DIJETA: Jedite je i smršaćete 5 kilograma za 10 dana!

Većina hrane koju smatramo nezdravom puna je nutricionističkih vrednosti. S tim na umu, i u duhu umerenosti, Britanci su istražili i razbili stereotipe o nekim namirnicama koje su dobre za telo, piše Daily Mail, a prenosi Index.

Hleb i krompiri

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Jedna od prvih stvari koje napuštamo u dijeti jesu ugljeni hidrati poput hleba ili krompira. Na primer, hleb od celog zrna ima četiri puta više vlakana od običnog, a često je natovaren i vitaminima. Krompir, kad nije duboko pržen u ulju, odličan je izvor vitamina B, kao i kalijuma.

Pivo i vino

Foto: Pixabay Foto: Pixabay

Istina je da je alkohol pun šećera koji mogu pomoći u debljanju, ali mnogobrojna istraživanja pokazala su korist u povremenoj čašici. Naime, pivo je izvor kalijuma, magnezijuma i selena, dok vino sadrži više vrsta iz grupe B. Vitamini ove grupe neophodni su za pretvaranje ugljenih hidrata, proteina i masti u energiju kao i za njihovo korišćenje u obnavljanju i izgradnji telesnih tkiva, a kao takvi važni su za zdravlje kože, kose i mišića, za jak imunosistem, te za zdravlje nervnog sistema. Istraživanja su pokazala i kako vino i pivo, kad se konzumiraju umereno, mogu imati pozitivan efekat na sprečavanje rizika od srčanog odnosno moždanog udara.

Jaja

jaja ja jaje

Dok je s jedne strane mudro ograničiti unos jaja zbog visoke količine holesterola koji može da blokira arterije, valja imati na umu da su jaja i žumance osobito hranljiva namirnica koja sadrži najmanje 11 različitih vitamina i minerala. Takođe, bogata su velikom količinom kvalitetnih proteina.

Banane

Printskrin/Youtube:KQED Food Printskrin/Youtube:KQED Food

Mnogi stručnjaci upozoravaju da na štetnost banana jer su obiluju prirodnim šećerima, ali takođe su bogate kalijumom, vlaknima i vitaminima C i B6. Osim toga, mogu se koristiti umesto sportskih napitaka, ubrzavaju metabolizam, regulišu krvni pritisak, dobre su za bakterije probavnog sistema, mogu ublažiti stomačne tegobe...

Govedina

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Nekad je teško ne osećati grižu savesti gutajući sočne i masne hamburgere ili pljeskavice, ali u stvarnosti ove namirnice sadrže visokokvalitetne proteine i oblik zasićenih masti koje sugerišu da nisu toliko nezdrave kao što ponekad mislimo. Stearinska kiselina, koja se nalazi u govedini i svinjetini, može smanjiti rizik od srčanih bolesti tako što smanjuje nivo holesterola u krvi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Natalija Avemaria, vlasnica, osnivačica i dizajnerka brenda Dress me in denim

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • galeb

    3. decembar 2016. | 17:10

    Huge,huge. ... mljac, i na kraju pivce .

    Podelite komentar