• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

BEZ NJE NIKAKO, A S NJOM PAKAO: So nas ubija!

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prevelike količine soli oštećuju krvne sudove i povećavaju rizik od povišenog krvnog pritiska. Ako kroz duži vremenski period konzumirate previše slane hrane, vrlo je verovatno da ćete dobiti hipertenziju

  • 0

Oni koji uzimaju puno soli, s vremenom imaju sve veće vrednosti mokraćne kiseline u krvi, ali i albumina u serumu, što su biološki pokazatelji oštećenja krvnih sudova. S tim nalazima povezan je i razvoj hipertenzije, pa se može zaključiti da je preveliki unos soli nezavisni faktor rizika za pojavu povišenog krvnog pritiska.

U zapadnim zemljama dnevni unos soli znatno je veći od maksimalnih preporučenih količina. Čak 75 odsto ukupne soli koju jedemo već se nalazi u hrani koju kupujemo.

Ova saznanja trebalo bi da nas navedu da promislimo o opasnostima koje nosi preterana konzumacija ovog minerala, ali i odgovornostima proizvođača hrane, o adekvatno deklarisanoj količini natrijum-hlorida na pakovanju proizvoda, kako bi potencijalni kupac i konzument imao mogućnost zdravijeg izbora.

(MojeZdravlje.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti