• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sedam razloga da paradajz jedemo svaki dan

Vreme čitanja: oko 1 min.

Može se jesti sirov, sušen, kuvan i pripremiti na hiljadu načina. Savršeno ide uz meso, ribu i ostalo povrće, a možemo ga uzgojiti i sami, čak i na terasi. Reč je o biljci koja svojim ukusom, ali i sastavom, spada u povrće koje bi trebalo jesti stalno

  • 0

1. Prepun je vitamina C - ključnog vitamina koji jača imunitet. Sadrži i znatne količine vitamina B, kao i vitamine E i K. Bogat je kalijumom, natrijumom, magnezijumom, kalcijumom, a posebno gvožđem.

2. Sadrži vrlo važan fitonutrijent zvani likopen koji usporava starenje, ima snažno antikancerogeno delovanje i smanjuje rizik od srčanih bolesti. Reguliše probavu i sprečava negativno delovanje bakterija.

3. Podstiče stvaranje karnitina - supstance slične aminokiselinama, koja razgrađuje i sagoreva masnoću i pretvara je u energiju.

4. Istraživanja su pokazala kako konzumiranje paradajza ili njegovih prerađevina smanjuje vrednosti holesterola i triglicerida.

5. Paradajz je prepun i drugih hranljivih sastojaka poput beta karotena, luteina i zeaksantina koji se često nazivaju vitaminima za oči.

6. Ova namirnica jedna je od retkih koja prerađivanjem (sušenjem, kuvanjem, pasiranjem) ne gubi svoju nutritivnu vrednost.

7. Plodovi paradajza savršeni su za pripremu salata, umaka ili priloga. Možete ga peći na roštilju ili u rerni, pržiti, kuvati, puniti i dinstati, a njegov slatko-kiselkasti ukus je nezamenljiv.

(Zadovoljna.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti