Evo kako da napravite najbolji rižoto koji ste u životu probali, a ne lepak za tapete

Često se pokušaj da napravite rižoto završava klatastrofalno pa umesto savršenog jela dobijete kašu za lepljenje tapeta nedefinisanog ukusa sa pogrešnim pirinčem.

Mate Janković poznat je kao jedan od vrhunskih kuhara i promoter odlične gastronomije i zbog toga je odlučio da nam da recept za savršeni rižoto.

Rižoto se pravi samo na jedan način, a onaj sa pečurkama se pravi od šampinjona i to lepih belih koje možete kupiti u supermarketu.

rizoto Foto: Facebook/Mate Janković

Za pripremu ovog jela za 4 osobe potrebno je:

- 400g seckanih šampinjona;

- 360g pirinča (arborio, carnarolli, vialone nano);

- kašičica seckanog vlašca;

rizoto Foto: Facebook/Mate Janković

- kašičica seckane majčine dušice;

- so;

- biber;

- bujon od povrća ili piletine;

- 1dl belog vina;

- 80g maslaca;

rizoto Foto: Facebook/Mate Janković

- 100g parmezana;

- 100g seckanog mladog luka;

- 3 seckana čena belog luka;

- maslinovo ulje.

rizoto Foto: Facebook/Mate Janković
rizoto Foto: Facebook/Mate Janković

Isecite pečurke na tanke listiće i dinstajte ih na maslinovom ulju, dodajte malo soli da puste vodu i dinstajte ih. Dinstajte ih dok ne postanu karamelizovane. Dodajte mladi luk koji ste sitno iseckali.

rizoto Foto: Facebook/Mate Janković

Dodajte seckani beli luk i pirinač i mešajte. Sipajte belo vino i vreli bujon uz neprekidno mešanje. Ostavite da se kuva i povrememno mešajte sve dok se pirinač ne skuva.

rizoto Foto: Facebook/Mate Janković

Na kraju kuvanja dodajte majčinu dušicu, a ako nemate svežu stavite sušenu, ali i parmezan. Kada je jelo skuvano sklonite ga sa vatre i servirajte.

rizoto Foto: Facebook/Mate Janković

(Telegraf.rs/Mate Janković)

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Sve o narcisima i manipulatorima - kako nas namamljuju u svoju zamku

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Don

    7. mart 2019. | 16:32

    Ovo je moja baba zvala pirinac sa pecurkama, ali to ne zvuci fensi kao rizoto sa sampinjonima 😁

    Podelite komentar

  • ana

    7. mart 2019. | 13:19

    Uz sve to ja na kraju kada stavim parmezan stavi i kockicu putera probajte mnogo je ukusniji

    Podelite komentar