Holanđanka iz Novih Banovaca otkrila recept za najukusnije tradicionalno jelo koje će probuditi sva vaša čula (FOTO)
Holanđanka Josan Gerding, koja godinama živi i radi u Srbiji, otkriva svoj omiljeni recept za portal Telegraf.rs.
Josan voli da eksperimentiše dok kuva i stalno isprobava nove recepte. Otkrila je recept za svoje omiljeno jelo za koje kaže da je ukusno prste da poližeš.
- Obožavam da kuvam, to je moj najveći hobi. Kada imam vremena trudim se da izmislim neki novi recept ili da iskopiram već postojeći koji sam probala u restoranu.
U Holandiji, doručak se jede pre posla. Uglavnom narežemo parče hleba, premažemo ga sirom ili kačkavaljem, dodamo šunku/kobasicu i zalijemo jogurtom. Takođe, jedemo i slatki doručak, između ostalog džem na hlebu, kao i kukuruzne pahuljice ili žitarice u mleku. Uz doručak pijemo čaj, kafu ili mleko, po želji.
Za ručak, koji je između 12h-13h, jedemo hleb uz šunku ili viršle. Takođe obožavamo sendvič sa mesom.
Večera je posle posla, oko 18h. Za večeru jedemo povrće, kuvani krompir i meso. Ne jedemo hleb uz večeru kao Srbi. Zimi jedemo "stamppot".

Stamppot je mešavina povrća kao što su kiseli kupus ili zelje sa krompirom i obično se služi uz kobasice ili meso, a moje omiljeno jelo je "hutspot" za koji ću vam otkriti recept - rekla je Josan.
Recept za "hutspot" za 6 osoba

Skuvajte oko 1 kilogram junece plećke i kuvajte nekoliko sati dok meso ne postane meko i ne krene da se odvaja od kosti. U istom loncu skuvajte 700 grama šargarepe i 600 grama crnog luka. Nakon toga prokuvajte 1 kg krompira u istom loncu. Pomešajte meso i ostale sastojke zajedno, dodajte biber i so, i uživajte u jelu koje se topi u ustima!
U Holandiji se ne jede predjelo, ali ponekad jedemo supu od povrća kao starter, ili supu sa mesom i kroketima kao pun obrok.
Najpopularniji dezert je “vla”, ima blagi ukus sličan pudingu, ali sadržaj je manje gust. To je svež mlečni proizvod, dostupan u različitim ukusima i aromama.

Isprobajte neko od ovih holandskih jela i pokrenite svoja čula!
VIDEO: Devojčica još ide u vrtić, a već pravi najukusnije uštipke
(Telegraf.rs / Ivana Trišić)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: ONA SLAVI Dan za ljubav, emocije i žene koje nas inspirišu
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
mare
Pa to je nas Rindfleisch u Banatu snela jaje
Podelite komentar
Sremica
To se u Sremu jede posle supe sa dodatkom sosa belog ( preprženo brašno i belog luka) ili crvenog ( preprženo brašno i paradajz) a onda sve redom ostalo ( pohovano meso, pržene krmenadle... krompir u raznim oblicima, salate, pa onda kolači...).
Podelite komentar
Bas dobro
Jelo je sigurno odlicno. To se kod nas zove leso (teletina ).
Podelite komentar