Holanđanka iz Novih Banovaca otkrila recept za najukusnije tradicionalno jelo koje će probuditi sva vaša čula (FOTO)

  • 20

Holanđanka Josan Gerding, koja godinama živi i radi u Srbiji, otkriva svoj omiljeni recept za portal Telegraf.rs.

Josan voli da eksperimentiše dok kuva i stalno isprobava nove recepte. Otkrila je recept za svoje omiljeno jelo za koje kaže da je ukusno prste da poližeš.

- Obožavam da kuvam, to je moj najveći hobi. Kada imam vremena trudim se da izmislim neki novi recept ili da iskopiram već postojeći koji sam probala u restoranu.

U Holandiji, doručak se jede pre posla. Uglavnom narežemo parče hleba, premažemo ga sirom ili kačkavaljem, dodamo šunku/kobasicu i zalijemo jogurtom. Takođe, jedemo i slatki doručak, između ostalog džem na hlebu, kao i kukuruzne pahuljice ili žitarice u mleku. Uz doručak pijemo čaj, kafu ili mleko, po želji.

Za ručak, koji je između 12h-13h, jedemo hleb uz šunku ili viršle. Takođe obožavamo sendvič sa mesom.

Večera je posle posla, oko 18h. Za večeru jedemo povrće, kuvani krompir i meso. Ne jedemo hleb uz večeru kao Srbi. Zimi jedemo "stamppot".

Stamppot Foto: Wikimedia/Amin

Stamppot je mešavina povrća kao što su kiseli kupus ili zelje sa krompirom i obično se služi uz kobasice ili meso, a moje omiljeno jelo je "hutspot" za koji ću vam otkriti recept - rekla je Josan.

Recept za "hutspot" za 6 osoba

hutspot Foto: Wikimedia/ibu

Skuvajte oko 1 kilogram junece plećke i kuvajte nekoliko sati dok meso ne postane meko i ne krene da se odvaja od kosti. U istom loncu skuvajte 700 grama šargarepe i 600 grama crnog luka. Nakon toga prokuvajte 1 kg krompira u istom loncu. Pomešajte meso i ostale sastojke zajedno, dodajte biber i so, i uživajte u jelu koje se topi u ustima!

U Holandiji se ne jede predjelo, ali ponekad jedemo supu od povrća kao starter, ili supu sa mesom i kroketima kao pun obrok.

Najpopularniji dezert je “vla”, ima blagi ukus sličan pudingu, ali sadržaj je manje gust. To je svež mlečni proizvod, dostupan u različitim ukusima i aromama.

Vla dezert Foto: Wikimedia/Oscar

Isprobajte neko od ovih holandskih jela i pokrenite svoja čula!

VIDEO: Devojčica još ide u vrtić, a već pravi najukusnije uštipke

(Telegraf.rs / Ivana Trišić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ona ne ćuti: Emilija Stanojević je trpela strašno nasilje od muža, sve dok ga ćerka nije prijavila

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • mare

    16. maj 2019. | 12:04

    Pa to je nas Rindfleisch u Banatu snela jaje

    Podelite komentar

  • Sremica

    16. maj 2019. | 13:09

    To se u Sremu jede posle supe sa dodatkom sosa belog ( preprženo brašno i belog luka) ili crvenog ( preprženo brašno i paradajz) a onda sve redom ostalo ( pohovano meso, pržene krmenadle... krompir u raznim oblicima, salate, pa onda kolači...).

    Podelite komentar

  • Bas dobro

    16. maj 2019. | 16:36

    Jelo je sigurno odlicno. To se kod nas zove leso (teletina ).

    Podelite komentar