Kremasti sos od pečuraka koji odlično ide i uz testeninu i uz piletinu
Ovaj višenamenski sos sa pečurkama se brzo i lako priprema, a uz sve to pečurke spadaju u jednu od najzdravijih namirnica.
Sastojci koji su vam potrebni za pripremu ovog ukusnog sosa su sledeći:
- 500 g šampinjona;
- 30 g suvih vrganja;
- 1 veća glavica luka;
- 2 čena belog luka;
- 150 ml belog vina;
- 100 ml pavlake za kuvanje;
- 2 grančice svežeg timijana;
- 2 prstohvata soli;
- malo bibera;
- maslinovo ulje.

Suve vrganje prelijte s 50 ml vode i pustite da se dobro namoče. Potom ih zajedno s vodom u kojoj su se namakale prebacite u blender ili ih štapnim mikserom pretvorite u pire. Zagrejte širi, dublji tiganj, pa dodajte ulje, sitno seckani luk, zgnječeni beli luk, majčinu dušicu, pa na laganoj vatri dinstajte oko 6-7 minuta dok luk ne omekša.
Potom dodajte šampinjone koje ste isekli i nastavite da dinstate narednih 5-6 minuta, dodajte belo vino i pustite da se sve zajedno kuva nekih 7-8 minuta. Potom dodajte vrganje koje ste pretvorili u pire, posolite i pobiberite te dinstajte narednih 10 minuta.
Pred kraj dodajte pavlaku za kuvanje, sve izmešajte i kuvajte još nekoliko minuta do željene gustoće. Ovako pripremljen sos poslužite uz testeninu, pirinač ili uz meso.
Jeste li znali da su pečurke jedna od 10 najzdravijih namirnica na svetu? Konzumirajte ih češće, od njih možete napraviti i fini rižoto, potaž, možete ih ispeći na tiganju i jednostavno dodati u salatu.
(Telegraf.rs/stvarukusa.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: ONA SLAVI Dan za ljubav, emocije i žene koje nas inspirišu
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Dija
Sos je odličan,a belo vino mu daje karamel boju i fantastičan ukus,može i bez mesa da se jede.
Podelite komentar
&
Naj bolji sos
Podelite komentar