• 4

Vreme čitanja: oko 1 min.

Najbolji prženi mladi krompirići koje ste ikada probali

Vreme čitanja: oko 1 min.

Obožavamo mlade krompiriće sa začinima

  • 4

Nije svako majstor za pržene mlade krompiriće i ne može da ih napravi da budu unutra mekani i sočni, a spolja sa hrstkavom koricom.

Ali nije teško, samo valja poštovati nekoliko najobičnijih pravila i dobićete krompiriće kojima niko ne može da odoli. Dobro, to što je u pitanju omraženo prženje, jer drugačije ne može i jer inače to nije to ponekad se može i oprostiti.

krompir Foto-ilustracija: Pixabay.com

Oljuštene krompiriće osušiti u suvoj krpi. Posuda u kojoj se prže mora biti sasvim suva pre sipanja masnoće. Dobro zagrejati šerpu ili tiganj sa poklopcem, u kojem je masnoća (zejtina ili masti) debljine jedno tri - četiri milimetara, nije potrebno da krompir pliva u njoj.

Najpre staviti najveće krompire i kasnije dodavati manje. Posudu u kojoj se prže povremeno protresti, da se kropiri ne bi zalepili za dno. Krompirići se ne sole tokom prženja, već onda kada ih servirate. Količine su proizvoljne.

Zagrejati masnoću, da krompirići zacvrče kad se spuste u šerpu. Spustiti prvo najveće, dobro osušene krompiriće. Poklopiti i prodrmati šerpu kako se krompirići ne bi zalepili za dno.  Ne soliti uopšte i smanjiti malo temperaturu, ako previše prsti masnoća. Postepeno dodavati manje krompiriće i prodrmati šerpu. Ukoliko se neki krompir zalepi za dno, pomeriti ga uz pomoć viljuške

Przeni mladi krompir sa zelenom salatomX Foto-ilustracija: Pixabay.com

Dodavati masnoću ukoliko primetite da je onu već dodatu krompir upio. Podešavati temperaturu tako da se krompir prži, ali da nije prejaka da zagore (od 200 stepeni smanjivati i do 150 i povećavati po potrebi). Krompirići bi trebalo da budu rumeni sa svih strana. Odmah posle sklanjanja s vatre presuti ih u posudu za serviranje ili u tanjire i posoliti. Služiti kao prilog uz neko meso (srpska posla, inače znate ono, krompir, meso i testeninu nikako ne mešati) ili uz sezonsku -salatu i parče sira, kao glavno jelo i bez hleba.

(Telegraf.rs/stvarukusa.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Snooker

    30. maj 2019. | 13:28

    Nemam para za krompir a i struju si mi iskljucili.. Imam smederevac ali mi nestalo drva.

    Podelite komentar

  • Simče

    30. maj 2019. | 11:49

    Pa nismo još probali

    Podelite komentar

  • Van

    30. maj 2019. | 14:43

    Šta je tu novo što već nije široko poznato prilikom pečenja krompira. Ne bi trebali badava trošiti vreme na nešto ovome što je slično za početnike u kulinarstvu.

    Podelite komentar