Najjednostavniji recept za grčki pita hleb koji se jede uz suvlaki
Sastojci za pitice:
160 ml mleka na sobnoj temperaturi
80 ml vode na sobnoj temperaturi
1 kašičica šećera
2 kašičice kvasca
320 gr tvrdog brašna
1 i po kašičica soli
1 kašičica timijana
1 supena kašika maslinovog ulja
biber
Priprema:
U jednu činiju umešajte mleko, vodu, šećer i kvasac dok se ne sjedine.
Dodajte brašno, so i timijan.
Mešajte dok smesa ne počne da se lepi za vaše prste.
Prebacite test u drugu, uljem podmazanu činiju i prekrijte krpom da se testo nadigne. Testo će se kroz 30 minuta do sat i po udvostručniti.
Isecite testo na šest jednakih komada, pa onda svaki komad oklagijom razvijte u kružni oblik.
Ostavite maslinovo ulje da se greje u tiganju, ali ne najjačoj vatri.
Pošto se tiganj zagreje, postavite jednu pitu i pecite je nekoliko minuta, baš poput palačinke (sa obe strane).
Naslažite ih jednu na drugu (6 pita) i isecite na četiri dela.
Posolite, pobiberite i dodajte još malo timijana.
Pripremite željeni sos u koji ćete da umačete, a mi vam predlažemo tzatziki.
Prijatno!
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: ONA SLAVI Dan za ljubav, emocije i žene koje nas inspirišu
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.