
Bakin recept za neprevaziđenu "mazalicu" našeg detinjstva - tradicionalni džem od šljiva
Sezona šljiva je već na izmaku, iskoristite povoljne cene ovog voća i napravite džem koji je jednako popularan i kod dece i kod odraslih.
Šljiva, najpoznatija srpska voćka sada se može kupiti kod piljara i za 50-ak dinara, a da biste skuvali otprilike 5 tegli ovog starinskog džema, potrebno vam je oko 7 kilograma šljiva.
Tajna dobrog džema od sočnih šljiva je u dužini kuvanja, tvrde iskusne domaćice, zato opašite kecelju i "bacite" se na posao!

Bakin džem od šljiva
Namirnice:
- 7 kg šljiva,
- 1 kg šećera,
- malo cimeta,
- par karanfilića,
- 2 kesice vanilin šećera
Priprema: Šljive oprati i povaditi koštice. Uveče ih staviti u duboki lonac, pa dodati šećer. Dobro promešati i ostaviti da tako odstoje preko noći, da šljive puste svoj sok. Nakon 10-ak sati staviti na slabiju vatru i kuvati otprilike 2,5-3, sata uz neprestano mešanje. Pred kraj dodati po ukusu cimeta, par karanfilića i vanilin šećera. Skuvan džem sipati do vrha u čiste, suve i mlake tegle. Zatvoriti poklopcem i odmah okrenuti tegle naopačke. Ostaviti tako da odstoje 15 minuta, pa vratiti u prvobitan položaj.
Ovako pripremljen džem bez dodatih konzervanasa može dugo da se traje.
Prijatno!
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Zašto je cena sirove kafe dostigla rekord svih vremena?
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Ena
Naj lepsi je dzem od samo sljiva i secer nema potrebe za zacinima to onda nema ni ukus ni miris sljive!
Podelite komentar