≫ 

Kako skuvati pirinač, a da se zrnca ne "zelepe"? Nije "fora" u ulju, ovo treba da uradite

 ≫ 

Najčešće se dešava da bude ili nedovoljno skuvan ili prekuvan

Komentari

  • Miroslav

    5. oktobar 2019. | 00:29

    Ovako, pirinač isprati, isprati i isprati pa potom potopiti u hladnoj vodi pola sata-sat. Potom procediti i pirinač sipati u šerpu. Na jednu šolju pirinča ide jedna ravna kašika soli i biber po ukusu. Vode dodati da bude 2cm (širina palca) iznad nivoa pirinča. Poklopiti i uključiti na max. Kada krene pokolopac da igra (da vri jako), isključiti ringlu, otkolopiti malkice i ostaviti dok vizuelno voda ne nestane. Tada se skloni sa strane, poklopi i ostavi 5-10min. Probati na par minuta. Kada ste zadovoljni, prosto otklopite šerpu i to je to. Preporučujem sorte sa malo skroba i malo arsena (basmati, jasmin) ili paraboiled pirinče koji su lakši za pripremu ali slabijeg ukusa ( razlika je u načinu skidanja opne, ime kaže - parom dok je kod "običnih" to mehaničkim putem). Izbegavajte integralne jer imaju visoku koncentraciju arsena a minimalne nutritivne razlike u odnosu na "obične".

    Podelite komentar

    • 29. oktobar 2019. | 18:06

      Hvala

      @Miroslav

      Hvala na ovom stručnom objašnjenju kuvanja pirinča plus još dodatna objašnjenja o vrstama i kako se obrađuju, zovu

      Podelite komentar

  • M.K.

    4. oktobar 2019. | 20:18

    Nikad nisam imala problem uz tehniku 2:1,dakle na jednu solju rize idu 2 solje vode na dve 4 itd. integralnu rizu vise forsiram i pre sto ga stavljam da se kuva dobro ga operem da izadje škrob iz njega riza bude pravo al dente.

    Podelite komentar

  • Ika...

    4. oktobar 2019. | 19:08

    Kuvati u lonac koji je specijalno za pirinac...i nema problema..nece se zalepiti ni jedno zrnce..

    Podelite komentar

  • Marko

    4. oktobar 2019. | 17:28

    2:1 i nema mesanja nikako! Kad voda prokljuca,ubaciti pirinac i smanjiti,kad se nivo vode izjednaci sa nivoom pirinca,skloniti sa ringle i ostaviti jos malo poklopljeno.

    Podelite komentar

  • ja

    4. oktobar 2019. | 16:49

    Sto znaci na kraju je ipak 2:1?!

    Podelite komentar

    • 4. oktobar 2019. | 22:04

      Buzga

      @ja

      3prema1a pirinac oprati u sedam voda povremeno promesati kad pocne da kuva kad voda ispari pirinac je skuvan.

      Podelite komentar