Kako su ćevapi osvojili Balkan i zašto su im Hrvati odolevali skoro 100 godina?
Tokom vladavine Turaka hajduci su prvi počeli da prave tadašnji "hajdučki ćevap" koji je bilo izuzetno lako pripremiti od raznih komada mesa u dimljenoj masti na ražnju iznad vatre.
Recept za čuveni leskovački ćevap, lokalni specijalitet zasnovan je na tradicionalnoj srpskoj pljeskavici koja je formirana i u obliku ćevapa.
I slobodno se može reći da je Leskovac postao prvi grad na ovim prostorima koji je imao prve lokale u kojima su se prodavali ćevapi, ono što mi danas zovemo danas znamo kao kioske brze hrane.
U Beograd su ćevapi prvi put stigli iz Leskovca 1860-ih godina i to u kafanu "Rajić" koja se nalazila na današnjem Studentskom Trgu, odakle su se brzo proširili na ceo grad, pa i zemlju.
Nije prošlo ni 5 godina od njihovog dolaska u Beograd, kada su postali omiljena namirnica tadašnjih Beograđana.
Služili su se u restoranima, koji su se tada zvali ćevabdžije, a već do 1927. godine mogli ste da ih kupite za poneti u nekom od lokala na kaldrmi.
Pre 1930. proširili su se na ostatak Jugoslavije, a brzo su postali omiljeni specijalitet u Skoplju i Peći.
Prvi restoran koji je služio ćevape u Mariboru pojavio se tri godine kasnije, a u pitanju je bio recept koji je došao pravo iz Leskovca.
Tek u drugoj polovini 20. veka, ćevapi su ušli u hrvatsku kuhinju gde se prave od različitih vrsta mesa i dugački su od 5 do 12cm.
Pitate se koliko su tada koštali?
Samo jedan jugoslovenski dinar.
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Natalija Avemaria, vlasnica, osnivačica i dizajnerka brenda Dress me in denim
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Gagi
Isto ko sto je Tesla Hrvat tako su i cevapcici i ljepe njihove. Hahaha kad nemaju moraju da kradu tudje. Odlika je bednih nacija kao sto su oni.
Podelite komentar
Gile
Nek priča ko šta hoće ali Leskovac je glavni svetski grad što se roštilja tiče. Na drugom mestu bez greške bih stavio najstariji Niški restoran, Nišljiska Mehana gde je roštilj vrhunski. Svakako, iz ove daljine kad ih vidim ovako lepi na slici, balci mi cure kao mom labradoru dok čeka jelo 😁
Podelite komentar
🕳
Odolevali i sad se u svim trgovinama u Nemačkoj prodaju kao njihov specijalitet. U Kauflandu piše na kesi “Cevapcici-kroatische Spezialität“.
Podelite komentar