Tradicionalni srpski kolač sa višnjama: Jednostavan je za pripremu, a obožavaju ga sve generacije
Ovaj starinski kolač je jednostavan za pripremu, a predstavlja jedan od omiljenih slatkiša mnogih pokolenja.
Sastojci:
- 5 jaja
- 1 šolja šećera (šolja od 200 ml)
- 1 šolja ulja
- 1 šolja jogurta
- 1 prašak za pecivo
- 2 šolje brašna
- 1 vanilin šećer
- 500 g višanja
Priprema:
Razdvojte belance od žumanceta, a zatim u belance dodajte šećer i mutite dok se ne stvori šlag. U žumance dodajte ulje, jogurt, brašno i prašak za pecivo, pa lagano kašikom izmešajte sastojke.
Zatim u taj žuti deo polako dodajte šlag od belanaca i šećera, pa mešajte dok se sastojci ne sjedine.
U pleh namazan uljem i posut brašnom izlijte smesu koja bi trebalo da bude malo gušća nego što ste navikli da to bude. Zatim nasumično "pobacajte" očišćene višnje po površini kolača.
Pecite na 200 stepeni celzijusa 15 minuta. Kada korica počne da se odvaja od pleha, to je znak da kolač morate izvaditi napolje.
Vanilin šećer pospite po vrelom kolaču.
Služite kad se poslastica potpuno ohladi.
Prijatno!
(Telegraf.rs/Stil.kurir.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Branko Babić, kralj obrva, organizovao svinjokolj u svom selu
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Pero
Moja žena se ne mlati sa odvajanjem belanaca i dodavanjem "dok se sneg ne napravi", nego sve sastojke ubaci,uzme mikser i umuti, nalije u tepsiju, istrese svukuda višnje i kolač je super. I svi je volimo što je tako praktična.
Podelite komentar
Сале
26 Преелееп класични колачић!
Podelite komentar