Recept za banatski nedeljni ručak koji vas vraća u detinjstvo i u kuhinju vaše bake

 ≫ 
  • 7

Banatski nedeljni ručak sastoji se od više jela, a u mnogim porodicama se njegova tradicija poštuje bez izuzetka svake nedelje.

Ručak počinje pilećom supom sa knedlama i povrćem.

Recept za supu i rinflejš

supa, kuhinja, ručak, recepti Foto: Pixabay

Za supu:

-1 pile

-3 šargarepe

- 1 peršun

- 1 paškanat

- po ukusu so i suvi biljni začin

Za knedle:

- 2 jajeta

- 7 kašika griza

knedle Foto-ilustracija: Pixabay.com

Za sos od mirođije:

- 1 kašika masti

- 2 kašike brašna

- sitno seckana sveža mirođija

- oko 1/2 l vode

- po ukusu so i sirće

krompir, kuhinja, ručak, recepti Foto: Pixabay

Još je potrebno:

- 1 kg krompira

Priprema:

Piletinu iseći, oprati i staviti u dublju šerpu (ili lonac). Svu zelen očistiti i oprati i staviti u šerpu sa mesom. Naliti vodom. Malo posoliti i kuvati na tihoj vatri (ne sme da vri jako). Skidati penu koja se stvara prilikom kuvanja. Kad je meso kuvano, procediti supu u šerpu u koju će se i zakuvati. Začiniti po ukusu i staviti da proključa.

U proključalu supu kašičicom dodajemo knedle smo prethodno pripremili: Odvojiti žumanca od belanca. Žumanca promešati varjačom, a belanca ulupati u čvrst sneg. Zatim belanca polako dodati u posudu sa žumancima i postepeno dodavati griz. Sve zajedno polako promešati varjačom i ostaviti da odstoji najmanje pola sata pre nego što će se zakuvati supa.

Supu sa knedlama kratko kuvati, 3-4 minuta. Skloniti sa ringle pa poklopiti šerpu do serviranja.

Piletinu (bareno meso) iz supe izvaditi i spremiti za serviranje uz sos i krompir.

Krompir oljuštiti, oprati pa skuvati. Gotov krompir procediti...

U manju šerpu staviti mast da se otopi pa dodati brašno i malo propržiti. Zatim dodati mirođiju i još malo pržiti. Postepeno dodavati vodu (do željene gustine sosa). Posoliti i staviti malo sirćeta (po ukusu).

Krompir, meso i sos služiti posle supe.

Drgi deo ručka podrazumeva pohovano belo meso i bečke šnicle sa sosom od paradajza.

Pohovano meso sa sosom od paradajza i krompirom iz supe

becka snicla Foto-ilustracija: pixabay.com

Sastojci za meso:

- 2-3komada belog mesa

- 2-3komada svinjskog-za pohovanje

- 1-2 jajeta

- brašno,so,pivo,ulje

sos supa od paradajza Foto-ilustracija: pixabay.com

Sos od paradajza

- 1/2l soka od paradajza

- 3-4 kašike paradajz pirea

- po 1 kašika šećera i brašna

- so, biber, kim

- malo ulja i komadić putera

Ren i meso, Krompir, Govedina, Rinflajš Foto-ilustracija: Profimedia

Sos od rena

- 1 koren rena

- komad putera

- brašno

- mleko

- so,biber,orašče

Sosove svako jede po želji. Nekom će sos od rena ići bolje uz meso iz supe, dok će drugi ren kombinovati i uz pohovane šnicle. Ko kako voli nek izvoli!

Video: Majstor sa kutlačom se zaigrao i napravio vrlo neobične poslastice za turiste

(Telegraf.rs/recepti.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Branko Babić, kralj obrva, organizovao svinjokolj u svom selu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • sremac

    17. novembar 2019. | 12:34

    evo danasnji moj sremacki rucak ... zena mi isla po barenu slaninu u grad i kupila cevape (tovim u turnusu 180 svinja) pre toga je stavila piletinu za supu .. znaci pileca supa .cevapi i pomfrit iz kesice i mi smo rucali i moja supruga moze da odmori kao i ja sest dana radi sedmi odmaraj a i ona radi svaki dan

    Podelite komentar

  • Ivica

    17. novembar 2019. | 11:40

    To se nekada jelo kada je bilo vremena,a sada samo nesto na brzinu i da znate "rinflajz"to je kuvno meso od junetne ;grudi,rebra i drugo junece meso a ne od pileta.

    Podelite komentar

  • plavi safir

    17. novembar 2019. | 10:36

    Nek me ispravi neka Banaćanka ako grešim ali koliko ja znam Rinflajš (Rindfleisch) je teletina a ne pile

    Podelite komentar