Recept za japanske Hirošima palačinke koje su pomogle da se preživi Drugi svetski rat

 
 ≫ 
  • 3
Japanske palacinke, hiroshima okonomiyaki Foto: Shutterstock

Priprema i sastojci za japanske palačinke razlikuju se od područja odakle potiču pa postoje dve vrste: Kansai i Hirošima.

Kod Kansai palačinki, testo i sastojci se mešaju, a zatim se sve peče s obe strane- poznato je i kao japanska pica. Drugi način pripreme, Hirošima, podrazumeva pripremu tanke palačinke na koju se zatim dodaju sastojci u slojevima. Često se poslužuje uz pržene rezance.

Okonomijaki je klasična ulična hrana u Hirošimi, ali ima jako bogatu istoriju.U godinama koje su usledile nakon II Svetskog rata dok su preživeli pokušavali da se spasu od gladovanja, ova grickalica postala je važan deo oživljavanja Hirošime.

Recept je namenjen za 2 osobe.

Okonomijaki sos

- 2 kašike paradajz pirea

- 2 kašike kečapa

- 3 kašike soja sosa

- ½ dl vorčester sosa

- 1 dl vode

- 1 kašika skroba

- 1 kašika smeđeg šećera

- ½ kašičice đumbira u prahu

- biber po ukusu

Palačinke

- 120 ml mediteran mix ulja

- 100 g brašna

- 150 ml bujona ili vode

- 2 jaja

- ½ kašičice praška za pecivo

- 1 kašičica skroba

- prstohvat soli

- 100 g kupusa

- 1 šargarepa

- 2 struka mladog luka

- 100 g morskih plodova

- 100 g slanine

Preliv

- kečap

- majonez

Dekoracija

- 2 struka mladog luka

Način pripreme

1. Morske plodove propržiti na malo ulja.

2. Napraviti okonomijaki sos: u posodu sipati soja sos, paradajz pire, kečap, vorčester sos, đumbir u prahu i biber izmešati. U dl vode razmutiti skrob i žuti šećer, sjediniti sve zajedno i staviti na šporet dok ne proključa. Ostaviti sos sa strane, do primene.

3. Iseckati mladi luk, izrendati šargarepu, iseckati kupus.

4. Testo: Izmešati brašno, prašak za pecivo, skrob, prstohvat soli, dodati vodu ili bujon i dobro promešati da bude bez grudvica. Dodati pripremljeno povrće i morske plodove, promešati. Na kraju dodati jaja i pre pečenja malo bibera.

5. Zagrejati tiganj na umerenoj vatri, sipati malo ulja i peći palačinku, preko nje staviti šnite slanine i okonomijaki sos. Okrenuti palačinku i nastaviti pečenje.

6. Peći dok ima mase za palačinke.

(Telegraf.rs/ gastronomad.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Natalija Avemaria, vlasnica, osnivačica i dizajnerka brenda Dress me in denim

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Sasa

    23. novembar 2019. | 16:25

    Prezivjeti rat sa delicijama i morskim plodovima ,tesko...još vorcester..

    Podelite komentar