Profesionalni kuvari otkrivaju najčešću grešku koju pravimo kod pripremanja paradajz sosa
Paradajz sos iz kesice ili konzerve se veoma jedostavno pravi, a predstavlja brzo rešenje za sva italijanska jela.
I dok spremanje instant sosa od pardajza ne zahteva nikakvo posebno umeće profesionalni kuvar otkriva da postoji jedan važan korak koji većina ljudi ne praktikuje.
Naime, osnova dobrog paradajz pirea (koji obično možete kupiti u konzervama ili keseci) se odnosi na koncentrant pardajza. Mnogi paradajz pire sipaju direktno iz tube ili kese u kipuću vodu ili sos i time prave ogromnu grešku, navode gastro stručnjaci. Zbog toga sos nakon spremanja može da dobije gorku aromu i tako pokvari ukus našem jelu.
Kako su otkrili kuvari, da biste izbegli ovu grešku obavezno svaki put prvo karamelizujte pardajz pire. Pri tome je važno da ispoštujete tačan raspored kuvanja namirnica: prvo na ulju izdinstajte malo crnog i belog luka. Dodajte začine po izboru, a potom propržite pardajz pire. Tek kada sos dobije svetlo crvenu boju dodajte vino ili neku drugu tečnost po izboru.
Karamelizovanjem pirea od pardajza ćete ublažiti kiselinu u sosu te će sos dobiti mnogo lepši ukus.
(Telegraf.rs/K.M.)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Natalija Avemaria, vlasnica, osnivačica i dizajnerka brenda Dress me in denim
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.