Supa po tradicionalnom receptu ruskih baka koju je i Tolstoj obožavao: "Šči i kaša, hrana naša"
Šči je tradicionalna ruska supa od kupusa. Nastala je pre više od hiljadu godina, ali se recept kroz istoriju menjao sve do danas.
Šči je bila hrana bogatih i siromašnih, a danas je jedno od najpoznatijih ruskih jela čiji su glavni sastojci kiseli kupus i crveni luk.
Ima karakterističan kiseli ukus, a priprema je vrlo jednostavna.
- 500 g govedine sa koskom
- 1 veza zeleni
- 1 lovorov list
- 3 zrna bibera
- 500 g kiselog kupusa (ribanca)
- 3 kašike masti
- 100 g crnog luka
- 2 kašike brašna
- 1 čaša kisele pavlake
Meso staviti u lonac, naliti hladnom vodom i ostaviti da se kuva.
Očišćenu vezu zeleni oprati i iseći ne suviše sitno i dodati u lonac. Dodati lovorov list i biber.
Oprati kupus, ako je previše kiseo, preliti ga ključalom vodom i staviti da se ocedi.
Na masnoći propržiti crni luk i dodati brašno, spustiti kupus i sipati u lonac sa mesom, pa kuvati dok kupus i meso ne budu skuvani.
Ako šči nije dovoljno kiseo treba dodati sok od kupusa (raso).
Prokuvati šči i pred služenje začiniti kiselom pavlakom.
Prijatno!
(T.T./Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Branko Babić, kralj obrva, organizovao svinjokolj u svom selu
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.