Hladno ceđena kafa je novi hit: Priprema se veoma jednostavno, potrebna su vam samo 2 sastojka

 
  • 3
Kafa Pexels/Engin Akyurt

Cold brew kafa koja se priprema sa hladnom vodom osvaja sve veću pažnju ljudi, a za to postoji dobar razlog. Za razliku od domaće kafe koja se kuva u džezvi, ova vrsta pića zahteva drugačiji proces pripreme i zbog toga se smatra zdravijom. 

Iako je mnogi mešaju sa ledenom kafom ili frapeom, cold brew se zasniva na japanskoj metodi pripreme napitaka - ekstraktovanu kafu su koristili Japanci vekovima ranije.

Grubo mlevena kafa se preliva hladnom vodom, a zatim se destiluje nekoliko sati. Tako nastaje koncetrovan ekstrakt kafe, koji treba da se razblaži kada se servira.

Priprema je veoma jednostavna, a potrebne su vam samo dve stvari - kafa i staklena posuda. 

U Japanu se cold brew kafa često pravi u posebnim staklenim posudama, ali vi je možete spremiti u tegli ili flaši tako što ćete sipati zrnca kafe u veliku staklenu bocu.

Prekrijte je sa poklopcem i ostavite smešu da odstoji najmanje 12 sati na sobnoj temperaturi.

 

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Good Coffee Hunting (@goodcoffeehunting) on

Nakon toga dobijenu smešu procedite kroz papirni filter ili gazu, razblažite sa malo vode, a zatim možete dodati malo leda ili mleka, po izboru. Takođe možete dodati i kuglu omiljenog sladoleda.

Ovako pripremljena kafa će imati predivnu aromu, odnosno nežan i pomalo čokoladni ukus.

U isto vreme ova kafa može da ima i koristi za naše telo - ona ima 70 odsto manje gorkih sastojaka i kiseline za razliku od domaće kafe koja se priprema u džezvi. Zato je odličan izbor za ljude koji imaju problema sa želucem.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Vijay (@icecreamaddiction) on

(K.M./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Natalija Avemaria, vlasnica, osnivačica i dizajnerka brenda Dress me in denim

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Sd

    9. jun 2020. | 18:36

    Ipak ste na kraju teksta dali pravo objašnjenje, ovo je kafa za bolesne(želudac) mi zdravi ćemo još uvek piti kafu iz vruće džezve sa ukusom i mirisom kafe i ratlukom od ruže nabodenim na čačkalicu cigareta se ne dovodi u pitanje, podrazumeva se. 😘😘😘😘😘😘

    Podelite komentar

  • Dragan

    10. jun 2020. | 02:05

    Pa postoji nes kafa moze da se pije hladna sa ledom.

    Podelite komentar

  • Pero Zrmic

    12. jun 2020. | 20:07

    Koliko kafe a koliko vode 3kg kafe na litar vode ili tri litra vode na kasicicu kafe ,a nemorate uzeti kafu moze i piljevina od drveta ili komad uglja a umesto vode moze i rasol

    Podelite komentar