Carska pita za koju će vam svi tražiti recept: Izdašna i vazdušasta, a pravi se za 5 minuta
Ukoliko ste ljubitelj pita za koje nisu potrebne kore, a pritom niste ni vešti u kuhinji, ovo je pravi recept za vas!
Carska pita idealna je za doručak ili večeru, ali i kad vam banu iznenadni gosti; biće vam potrebno samo pet minuta da je umutite i još pola sata da je ispečete.
Prednost ove carske pite je u tome što je vazdušasta, puna rupica u testu i izdašna - od jedne mere možete da dobijete 20 komada ako testo sipate u silikonske kalupe za proju.
Takođe, možete je praviti praznu, a možete da dodate izmrvljen sir, iseckane masline, šunku, kisele krastavčiće, izrendan kačkavalj koji će se predivno rastopiti tokom pečenja i dati piti neodoljiv ukus...
Donosimo vam bazični recept, a na vama je da birate čime ćete obogatiti ovu carsku pitu.
Sastojci:
- 4 jaja
- 16 supenih kašika brašna
- 1 prašak za pecivo
- 200 mililitara jogurta
- 100 mililitara ulja
- 200 grama tvrđeg sira (najbolje sjeničkog ili zlatarskog) ili 100 grama iseckanih mariniranih maslina
- pola ravne kafene kašičice soli (ako se odlučite za sir koji je slan, so slobodno možete da izostavite)
- kesica kima ili susama (po želji)
Priprema:
U činiju stavite razbijena jaja, dodajte brašno, prašak za pecivo, jogurt i ulje, sir i/ili masline, seckanu šunku, izrendan kačkavalj, sitno seckane kisele krastavčiće..., pa energično izmešajte varjačom. Za nekoliko minuta već će početi da se pojavljuju baloni u testu, što je znak da je ono spremno za pečenje.
Ulijte testo u silikonske kalupe za proju, pospite susamom ili kimom, stavite kalup u rernu i pecite carsku pitu 25 minuta na 200 stepeni.
Ukoliko nemate silikonski kalup, uzmite običnu tepsiju, premažite je uljem ili mašću, pospite malo brašna i onda sipajte testo, pa ga pospite kimom ili susamom. Pecite 25 minuta na 200 stepeni, pa ostavite da se malo ohladi i onda isecite na kocke.
Ovako pripremljena carska pita može da stoji nekoliko dana i da ostane sveža. Zato je idealna kao deo hladnog predjela za slavsku trpezu.
Više recepata za pripremu domaćih pita pogledajte OVDE
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Branko Babić, kralj obrva, organizovao svinjokolj u svom selu
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Biljka
Ako je sa projinim brasnom, to nije carska pita nego se zove PROJARA
Podelite komentar