Carska pita za koju će vam svi tražiti recept: Izdašna i vazdušasta, a pravi se za 5 minuta

 ≫ 
  • 2
Carska pita; foto printscreeen Youtube Carska pita; foto printscreeen Youtube

Ukoliko ste ljubitelj pita za koje nisu potrebne kore, a pritom niste ni vešti u kuhinji, ovo je pravi recept za vas!

Carska pita idealna je za doručak ili večeru, ali i kad vam banu iznenadni gosti; biće vam potrebno samo pet minuta da je umutite i još pola sata da je ispečete.

Prednost ove carske pite je u tome što je vazdušasta, puna rupica u testu i izdašna - od jedne mere možete da dobijete 20 komada ako testo sipate u silikonske kalupe za proju.

Takođe, možete je praviti praznu, a možete da dodate izmrvljen sir, iseckane masline, šunku, kisele krastavčiće, izrendan kačkavalj koji će se predivno rastopiti tokom pečenja i dati piti neodoljiv ukus...

Donosimo vam bazični recept, a na vama je da birate čime ćete obogatiti ovu carsku pitu.

Sastojci:

  • 4 jaja
  • 16 supenih kašika brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 200 mililitara jogurta
  • 100 mililitara ulja
  • 200 grama tvrđeg sira (najbolje sjeničkog ili zlatarskog) ili 100 grama iseckanih mariniranih maslina
  • pola ravne kafene kašičice soli (ako se odlučite za sir koji je slan, so slobodno možete da izostavite)
  • kesica kima ili susama (po želji)

Priprema:

U činiju stavite razbijena jaja, dodajte brašno, prašak za pecivo, jogurt i ulje, sir i/ili masline, seckanu šunku, izrendan kačkavalj, sitno seckane kisele krastavčiće..., pa energično izmešajte varjačom. Za nekoliko minuta već će početi da se pojavljuju baloni u testu, što je znak da je ono spremno za pečenje.

Ulijte testo u silikonske kalupe za proju, pospite susamom ili kimom, stavite kalup u rernu i pecite carsku pitu 25 minuta na 200 stepeni.

Ukoliko nemate silikonski kalup, uzmite običnu tepsiju, premažite je uljem ili mašću, pospite malo brašna i onda sipajte testo, pa ga pospite kimom ili susamom. Pecite 25 minuta na 200 stepeni, pa ostavite da se malo ohladi i onda isecite na kocke.

Ovako pripremljena carska pita može da stoji nekoliko dana i da ostane sveža. Zato je idealna kao deo hladnog predjela za slavsku trpezu.

Više recepata za pripremu domaćih pita pogledajte OVDE

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Branko Babić, kralj obrva, organizovao svinjokolj u svom selu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Biljka

    6. oktobar 2020. | 17:21

    Ako je sa projinim brasnom, to nije carska pita nego se zove PROJARA

    Podelite komentar