U poslednje vreme, čini se, zaboravili smo na stare i klasične kolače kojima su se sladile generacije. Jedan od njih jesu i starinske karamel oblande, bez kojih bi nekada teško mogli da zamislite tacnu sa sitnim kolačima. Uz nekoliko jednostavnih sastojaka dobićete slasni kolač koji će vas svojim i ukusom i mirisom vratiti u neka davno prošla vremena.
Sastojci:
- 1,2 l mleka
- 800 gr šećera
- kašičica arome vanile ili 2 kesice vanilin šećera
- 200 gr maslaca ili margarina
- 5 listova oblandi
Priprema:
U dublju šerpu sipajte mleko i šećer, dobro promešajte i stavite na šporet da provri. Povremeno promešajte dok se sav šećer ne otopi, a onda vatru smanjiti na srednju, što je nekih 6 od 9 podeoka.
Uz povremeno mešanje mleko kuvati oko sat vremena, a onda još smanjiti temperaturu. Temperatura sada treba da bude takva da mleko lagano vri. Na takvoj temepraturi mleko kuvati još minimum 45 minuta do sat vremena, ali morate paziti da ne zagori.
Ukoliko mleko počne da se lepi za dno šerpe pre nego istekne sat vremena, sklonite ga i dodajte maslac ili margarin pa promešajte da se otopi.
Ako se mleko i dalje ne lepi kuvajte ga najduže sat vremena pa onda dodajte maslac ili margarin.
Oblande mazati redom vrelim filom i nanositi ga na hrapavu stranu. Trebalo bi da ima po dve kutlače fila za svaku oblandu.
Ravnomerno rasporediti fil, pa zalepiti drugi list oblande. Poslednju oblandu ne premazivati. Gotovu oblandu uvijte u kuhinjsku salvetu ili foliju i ostavite da se potpuno ohladi.
Izrežite na parčiće željene veličine i uživajte!
Prijatno!
Detaljan postupak možete pogledati u videu:
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Branko Babić, kralj obrva, organizovao svinjokolj u svom selu
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Nikola
Bolje su sa plazmom!
Podelite komentar