Pita na vodi sa kukuruznim brašnom i povrćem: Starinski recept za izdašan, lagan i brz obrok

  • 0
foto Pixabay foto Pixabay

Na jelima od kukuruza odrastale su generacije rođene na našim prostorima. I danas su kačamak i proja tradicionalna jela bez kojih je nemoguće zamisliti domaćinsku trpezu. Služe se i u posnoj i u mrsnoj varijanti, najčešće sa turšijom ili kiselim kupusom, ali i sa kajmakom, čvarcima, pršutom, sirom...

Jela od kukuruznog brašna i kukuruznog griza mogu da budu odlična opcija i ako postite na vodi. Donosimo vam recept za pitu koja se brzo priprema, izdašna je i nije skupa.

Sastojci:

  • 2 šolje kukuruznog griza
  • 2 šolje kukuruznog brašna
  • 2 šolje običnog pšeničnog brašna
  • 600 ml kisele vode
  • 1 prašak za pecivo
  • paketić svežeg kvasca
  • kašika šećera
  • 4 kisela krastavca
  • 2 kisele paprike
  • vezica peršunovog lista
  • praziluk
  • biber i so po želji

Priprema:

Iseckajte praziluk, krastavčiće i papriku na kockice. Vezicu peršina operite pod mlazom hladne vode, pa iseckajte na sitno.

U veću posudu stavite izmrvljen kvasac, kašiku šećera i malo kisele vode, pa dodajte kašiku belog brašna, razmutite i ostavite desetak minuta da se kvasac aktivira.

Potom dodajte kukuruzno brašno, kukuruzni griz i ostatak belog brašna, iseckano povrće,  peršun, so, biber, prašak za pecivo i kiselu vodu. Sve dobro izmutite varjačom.

Pleh obložite pek papirom, pa ulijte smesu za pitu i pecite je u zagrejanoj rerni na 200 stepeni otprilike pola sata. Jedite dok je topla.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Evo šta treba da radite da biste spremili najsavršeniju picu kod kuće

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti