Pita na vodi sa kukuruznim brašnom i povrćem: Starinski recept za izdašan, lagan i brz obrok
Na jelima od kukuruza odrastale su generacije rođene na našim prostorima. I danas su kačamak i proja tradicionalna jela bez kojih je nemoguće zamisliti domaćinsku trpezu. Služe se i u posnoj i u mrsnoj varijanti, najčešće sa turšijom ili kiselim kupusom, ali i sa kajmakom, čvarcima, pršutom, sirom...
Jela od kukuruznog brašna i kukuruznog griza mogu da budu odlična opcija i ako postite na vodi. Donosimo vam recept za pitu koja se brzo priprema, izdašna je i nije skupa.
Sastojci:
- 2 šolje kukuruznog griza
- 2 šolje kukuruznog brašna
- 2 šolje običnog pšeničnog brašna
- 600 ml kisele vode
- 1 prašak za pecivo
- paketić svežeg kvasca
- kašika šećera
- 4 kisela krastavca
- 2 kisele paprike
- vezica peršunovog lista
- praziluk
- biber i so po želji
Priprema:
Iseckajte praziluk, krastavčiće i papriku na kockice. Vezicu peršina operite pod mlazom hladne vode, pa iseckajte na sitno.
U veću posudu stavite izmrvljen kvasac, kašiku šećera i malo kisele vode, pa dodajte kašiku belog brašna, razmutite i ostavite desetak minuta da se kvasac aktivira.
Potom dodajte kukuruzno brašno, kukuruzni griz i ostatak belog brašna, iseckano povrće, peršun, so, biber, prašak za pecivo i kiselu vodu. Sve dobro izmutite varjačom.
Pleh obložite pek papirom, pa ulijte smesu za pitu i pecite je u zagrejanoj rerni na 200 stepeni otprilike pola sata. Jedite dok je topla.
Prijatno!
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Evo šta treba da radite da biste spremili najsavršeniju picu kod kuće
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.