Posna sipana pita od jabuka košta samo 200 dinara: Starinski recept bez jaja, ulja i mleka
![posna sipana pita sa jabukama; foto screenshot outube/Domaci recepti posna sipana pita sa jabukama; foto screenshot outube/Domaci recepti](https://xdn.tf.rs/2021/04/29/sipana-pita-sa-jabukama-screenshot-youtube-460x0.jpg?ver=783134)
Vaskršnji post je pri kraju, pa ako ste u dilemi čime da se zasladite do nedelje, napravite sipanu pitu od jabuka.
Ovaj starinski recept često su pravile naše bake i prenosile ga svojim kćerkama kao deo porodične kulinarske tradicije. Pita je veoma izdašna, a sastojci za pripremu ne koštaju više od 200 dinara.
Sastojci za nadev:
- 1 kg nakiselih jabuka
- 200 gr šećera
- vanilin šećer
- kesica cimeta
Sastojci za kore:
- 400 gr griza
- 400 gr brašna
- 200 gr šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 prašak za pecivo
Priprema:
Oljuštite jabuke, pa ih izrendajte i pomešajte sa šećerom, vanilin šećerom i cimetom.
Pleh u kom ćete peći pitu obložite pek papirom.
Pomešajte brašno, prašak za pecivo, griz, vanilin šećer i šećer.
Na dno pleha sipajte trećinu mase za koru, pa preko nje sipajte polovinu smese za nadev. Opet sipajte trećinu mase za koru, stavite ostatak smese za nadev i odozgo sipajte preostalu trećinu smese za koru.
Pecite na 180 stepeni otprilike 40 minuta.
Po želji, pitu možete da prelijete sokom od jabuka i da je pospete šećerom u prahu.
Prijatno!
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Hiljadu lepih čajnika
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.