• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Posna sipana pita od jabuka košta samo 200 dinara: Starinski recept bez jaja, ulja i mleka

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kolač koji je savršen za dane posta, a može se jesti i na Veliki petak

  • 0
posna sipana pita sa jabukama; foto screenshot outube/Domaci recepti posna sipana pita sa jabukama; foto screenshot Youtube/Domaci recepti

Vaskršnji post je pri kraju, pa ako ste u dilemi čime da se zasladite do nedelje, napravite sipanu pitu od jabuka.

Ovaj starinski recept često su pravile naše bake i prenosile ga svojim kćerkama kao deo porodične kulinarske tradicije. Pita je veoma izdašna, a sastojci za pripremu ne koštaju više od 200 dinara.

Sastojci za nadev:

  • 1 kg nakiselih jabuka
  • 200 gr šećera
  • vanilin šećer
  • kesica cimeta

Sastojci za kore:

  • 400 gr griza
  • 400 gr brašna
  • 200 gr šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 prašak za pecivo

Priprema:

Oljuštite jabuke, pa ih izrendajte i pomešajte sa šećerom, vanilin šećerom i cimetom.

Pleh u kom ćete peći pitu obložite pek papirom.

Pomešajte brašno, prašak za pecivo, griz, vanilin šećer i šećer.

Na dno pleha sipajte trećinu mase za koru, pa preko nje sipajte polovinu smese za nadev. Opet sipajte trećinu mase za koru, stavite ostatak smese za nadev i odozgo sipajte preostalu trećinu smese za koru.

Pecite na 180 stepeni otprilike 40 minuta.

Po želji, pitu možete da prelijete sokom od jabuka i da je pospete šećerom u prahu.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti