Posna sipana pita od jabuka košta samo 200 dinara: Starinski recept bez jaja, ulja i mleka

 ≫ 
  • 0
posna sipana pita sa jabukama; foto screenshot outube/Domaci recepti posna sipana pita sa jabukama; foto screenshot Youtube/Domaci recepti

Vaskršnji post je pri kraju, pa ako ste u dilemi čime da se zasladite do nedelje, napravite sipanu pitu od jabuka.

Ovaj starinski recept često su pravile naše bake i prenosile ga svojim kćerkama kao deo porodične kulinarske tradicije. Pita je veoma izdašna, a sastojci za pripremu ne koštaju više od 200 dinara.

Sastojci za nadev:

  • 1 kg nakiselih jabuka
  • 200 gr šećera
  • vanilin šećer
  • kesica cimeta

Sastojci za kore:

  • 400 gr griza
  • 400 gr brašna
  • 200 gr šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 prašak za pecivo

Priprema:

Oljuštite jabuke, pa ih izrendajte i pomešajte sa šećerom, vanilin šećerom i cimetom.

Pleh u kom ćete peći pitu obložite pek papirom.

Pomešajte brašno, prašak za pecivo, griz, vanilin šećer i šećer.

Na dno pleha sipajte trećinu mase za koru, pa preko nje sipajte polovinu smese za nadev. Opet sipajte trećinu mase za koru, stavite ostatak smese za nadev i odozgo sipajte preostalu trećinu smese za koru.

Pecite na 180 stepeni otprilike 40 minuta.

Po želji, pitu možete da prelijete sokom od jabuka i da je pospete šećerom u prahu.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ona ne ćuti: Emilija Stanojević je trpela strašno nasilje od muža, sve dok ga ćerka nije prijavila

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti