Ovo morate da probate na letovanju u Grčkoj: Sladoled, čokolada i magija koja nastaje pred vama

   ≫ 
  • 3
Palačinke Foto: Mateja Beljan

Taman što napunite stomake grčkom salatom, maslinama, prepečenim hlebom i morskim plodovima, svinjetinom ili ako želite jagnjetinom ili govedinom, kad popijete poslednji gutljaj omiljenog pića i pomislite - sad je stvarno dosta, stiže iznenađenje.

Palačinka sa sladoledom. Ali... na prvi pogled to baš i ne izgleda kao palačinka.

Bili smo u Polihronu, čuvenom letovalištu na Halkidikiju, jednom od "top 10" što se tiče srpskih turista. Uživali smo u obilnim obrocima jednog restorana uz plažu, gledali u plavetnilo mora, njihali se malo i od dobrog vina, i taman kad smo pomislili da je vreme da pređemo na ležaljku, stigla je ova neobična palačinka.

Zapravo, konobar je doneo jednu veliku tacnu prekrivenu čokoladom i trima kuglama sladoleda. Neobično je, jer nas je bilo mnogo više za stolom. Pa, nećemo valjda deliti te tri kugle i strugati čokoladu?!

Već smo zaboravili da nam je stomak pun i nestrpljivo čekali da se poslužimo, ali, još niko ne dodiruje slatkiš.

Kad, dolazi konobar i tad počinje magija. To, zapravo, nije sladoled u čokoladi, već sladoled na palačinki prekrivenoj čokoladom, šećerom i drugim hrskavim sastojcima. Konobar najpre počinje da seče kugle sladoleda i tako napravi čitav jedan ledeni lanac.

- To je, u stvari, palačinka. Specifična je za naš kraj, sad ćete da vidite, on (konobar) je majstor za to - pričaju nam Grci.

Odjednom, podiže palačinku koja je bila skrivena ispod čokolade, obmotava sladoled i secka je na komade.

Da li je potrebno opisivati ukus ovog specijaliteta? Sladoled i čokolada, skriveni u nešto malo debljoj smesi od one naše domaćinske, u koju stavljamo džem ili krem.

Pravi specijalitet.

Posle toga zaista smo mogli da se uvalimo u ležaljku i čekamo da se sve ovo svari, a onda i da zaplivamo morem koje je tek postalo dovoljno toplo da se u njemu osvežite.

I što je još slađe - gazda restorana samo vas posmatra kako se "otimate" za poslasticu, jer je reč o jednoj velikoj porciji koja se deli na tanjiriće. Gleda i osmehuje se, jer ova sezona definitivno obećava, a iako je leto pomalo okasnilo, autobusi polako pristižu i ljudi se brčkaju.

Letnji život polako vraća na Egejsko more, a 2020. godina - neće se ponoviti ponovila se. Dobrodošli u Grčku!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Branko Babić, kralj obrva, organizovao svinjokolj u svom selu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Kikii

    8. jun 2021. | 09:12

    Koja je cena?

    Podelite komentar

  • palacinke

    8. jun 2021. | 08:23

    samo euro krem i plazma keks

    Podelite komentar

  • Gasa

    8. jun 2021. | 09:22

    A mora li se platiti to sve kad se pojede

    Podelite komentar