• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Milun je napravio džinovski lonac za svadbarski kupus: U njega staje 400 kg kupusa i 130 kg mesa

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Penzioner iz Mrčajevaca tvrdi da je to najveći lonac u kom se priprema hrana, ne samo u našim krajevima već i na čitavom svetu, jer može da nahrani više od 1.000 duša

  • 1
foto RINA Milun Tošić; najveći lonac za svadbarski kupus na svetu - foto RINA

Penzioner Milun Tošić iz sela Mrčajevci kod Čačka jedini je u Srbiji napravio lonac za spremanje svadbarskog kupusa, zapremine od čak 600 litara.

Ovaj Šumadinac kaže da je to najveći lonac u kom se priprema hrana, ne samo u našim krajevima već i na čitavom svetu, jer može nahraniti više od 1.000 duša. Pre nekoliko godina sačinio je malo manji, od 560 litara, ali nije bio lenj i sada je oborio svoj sopstveni rekord.

- U njega staje oko 380 kilograma kupusa, 125 kilograma mesa i dodaje se oko 60 kilograma crnog luka, 18 kilograma masti, šargarepe, beli luk i oko pet kilograma raznih začina - kaže za RINU majstor Milun Tošić.

- Sve se to u ovaj veliki lonac ređa red po red, a onda sve zajedno krčka oko osam sati. Tako se dobija pravi svadbarski kupus iz srca Šumadije. Možda ima većih posuda na svetu, ali one se nalaze u muzejima, ne služe za spremanje hrane.

Bez čuvenog specijaliteta za koji je Milun i napravio svoj patent, ne može da se zamisli nijedno veselje u Zapadnoj Srbiji. Vešti kulinarski majstori svadbarski kupus spremaju u posebnom zemljanom loncu, jer samo u njemu dobija poseban ukus i miris. Upravo na taj način pravljen je i ovaj u selu Mrčajevci.

Šumadijski kupus; foto screenshot Youtube/Uradi sama Šumadijski kupus; foto screenshot Youtube/Uradi sama

- Radili su ga čuvani grnačari iz Zlakuse. Jedva su prihvatili, jer je izazov bio veliki. Materijal koji koriste su glina i kalcit, mineral koji se nalazi u požeškom selu Rupeljevo i upravo zbog toga kupus nigde nije tako sočan kao u ovom loncu - kaže Milun.

Njegov lonac ima grejač unutra, a oko njega bude zapaljeno ukupno 12 vatri. Težak je više od 200 kilograma i ništa se tu ne može postaviti bez čekrka, a dobro druženje je tada uvek zagarantovano.

- Kuvanje hrane i degustiranje sa porodicom i prijateljima nikad ne bi trebalo da izađe iz mode, to je nešto najlepše što možete doživeti. Dok sam bio mlađi dešavalo se da ja napravim kupus u Mrčajevcima, sednem u auto i odem na Romaniju, kad stignem kupus još vruć a domaćini me dočakali sa bravetinom - priseća se Milun.

Sa izumom najvećeg lonca za kuvanje kupusa ipak nije kraj, jer je ovaj majstor iz Mrčajevaca osmislio i pokretnu višenamensku furunu za kuvanje hrane i za to je 2005. godine dobio srebrnu medalju na "Tesla festu" u Beogradu.

Video: Brega kad ode u Pariz jede kiseli kupus

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Vladimir

    5. jul 2021. | 21:40

    Svaka ti čast srbine,ziv i zdrav bio sa svojom familijom,a kad naidjemo da ugostis da probamo

    Podelite komentar