Milun je napravio džinovski lonac za svadbarski kupus: U njega staje 400 kg kupusa i 130 kg mesa

 ≫ 
  • 1
foto RINA Milun Tošić; najveći lonac za svadbarski kupus na svetu - foto RINA

Penzioner Milun Tošić iz sela Mrčajevci kod Čačka jedini je u Srbiji napravio lonac za spremanje svadbarskog kupusa, zapremine od čak 600 litara.

Ovaj Šumadinac kaže da je to najveći lonac u kom se priprema hrana, ne samo u našim krajevima već i na čitavom svetu, jer može nahraniti više od 1.000 duša. Pre nekoliko godina sačinio je malo manji, od 560 litara, ali nije bio lenj i sada je oborio svoj sopstveni rekord.

- U njega staje oko 380 kilograma kupusa, 125 kilograma mesa i dodaje se oko 60 kilograma crnog luka, 18 kilograma masti, šargarepe, beli luk i oko pet kilograma raznih začina - kaže za RINU majstor Milun Tošić.

- Sve se to u ovaj veliki lonac ređa red po red, a onda sve zajedno krčka oko osam sati. Tako se dobija pravi svadbarski kupus iz srca Šumadije. Možda ima većih posuda na svetu, ali one se nalaze u muzejima, ne služe za spremanje hrane.

Bez čuvenog specijaliteta za koji je Milun i napravio svoj patent, ne može da se zamisli nijedno veselje u Zapadnoj Srbiji. Vešti kulinarski majstori svadbarski kupus spremaju u posebnom zemljanom loncu, jer samo u njemu dobija poseban ukus i miris. Upravo na taj način pravljen je i ovaj u selu Mrčajevci.

Šumadijski kupus; foto screenshot Youtube/Uradi sama Šumadijski kupus; foto screenshot Youtube/Uradi sama

- Radili su ga čuvani grnačari iz Zlakuse. Jedva su prihvatili, jer je izazov bio veliki. Materijal koji koriste su glina i kalcit, mineral koji se nalazi u požeškom selu Rupeljevo i upravo zbog toga kupus nigde nije tako sočan kao u ovom loncu - kaže Milun.

Njegov lonac ima grejač unutra, a oko njega bude zapaljeno ukupno 12 vatri. Težak je više od 200 kilograma i ništa se tu ne može postaviti bez čekrka, a dobro druženje je tada uvek zagarantovano.

- Kuvanje hrane i degustiranje sa porodicom i prijateljima nikad ne bi trebalo da izađe iz mode, to je nešto najlepše što možete doživeti. Dok sam bio mlađi dešavalo se da ja napravim kupus u Mrčajevcima, sednem u auto i odem na Romaniju, kad stignem kupus još vruć a domaćini me dočakali sa bravetinom - priseća se Milun.

Sa izumom najvećeg lonca za kuvanje kupusa ipak nije kraj, jer je ovaj majstor iz Mrčajevaca osmislio i pokretnu višenamensku furunu za kuvanje hrane i za to je 2005. godine dobio srebrnu medalju na "Tesla festu" u Beogradu.

Video: Brega kad ode u Pariz jede kiseli kupus

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Na Jeleninom TikTiku se okupilo preko 20.000 žena koje imaju strah od vožnje

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Vladimir

    5. jul 2021. | 21:40

    Svaka ti čast srbine,ziv i zdrav bio sa svojom familijom,a kad naidjemo da ugostis da probamo

    Podelite komentar