Milun je napravio džinovski lonac za svadbarski kupus: U njega staje 400 kg kupusa i 130 kg mesa
![foto RINA foto RINA](https://xdn.tf.rs/2021/07/05/1625474440cacak-milun-tosic-lonac-za-ginisa-fotorina5-460x0.jpg)
Penzioner Milun Tošić iz sela Mrčajevci kod Čačka jedini je u Srbiji napravio lonac za spremanje svadbarskog kupusa, zapremine od čak 600 litara.
Ovaj Šumadinac kaže da je to najveći lonac u kom se priprema hrana, ne samo u našim krajevima već i na čitavom svetu, jer može nahraniti više od 1.000 duša. Pre nekoliko godina sačinio je malo manji, od 560 litara, ali nije bio lenj i sada je oborio svoj sopstveni rekord.
- U njega staje oko 380 kilograma kupusa, 125 kilograma mesa i dodaje se oko 60 kilograma crnog luka, 18 kilograma masti, šargarepe, beli luk i oko pet kilograma raznih začina - kaže za RINU majstor Milun Tošić.
- Sve se to u ovaj veliki lonac ređa red po red, a onda sve zajedno krčka oko osam sati. Tako se dobija pravi svadbarski kupus iz srca Šumadije. Možda ima većih posuda na svetu, ali one se nalaze u muzejima, ne služe za spremanje hrane.
Bez čuvenog specijaliteta za koji je Milun i napravio svoj patent, ne može da se zamisli nijedno veselje u Zapadnoj Srbiji. Vešti kulinarski majstori svadbarski kupus spremaju u posebnom zemljanom loncu, jer samo u njemu dobija poseban ukus i miris. Upravo na taj način pravljen je i ovaj u selu Mrčajevci.
![Šumadijski kupus; foto screenshot Youtube/Uradi sama Šumadijski kupus; foto screenshot Youtube/Uradi sama](https://xdn.tf.rs/2020/12/28/sumadijski-kupus-460x0.jpg?ver=153565)
- Radili su ga čuvani grnačari iz Zlakuse. Jedva su prihvatili, jer je izazov bio veliki. Materijal koji koriste su glina i kalcit, mineral koji se nalazi u požeškom selu Rupeljevo i upravo zbog toga kupus nigde nije tako sočan kao u ovom loncu - kaže Milun.
Njegov lonac ima grejač unutra, a oko njega bude zapaljeno ukupno 12 vatri. Težak je više od 200 kilograma i ništa se tu ne može postaviti bez čekrka, a dobro druženje je tada uvek zagarantovano.
- Kuvanje hrane i degustiranje sa porodicom i prijateljima nikad ne bi trebalo da izađe iz mode, to je nešto najlepše što možete doživeti. Dok sam bio mlađi dešavalo se da ja napravim kupus u Mrčajevcima, sednem u auto i odem na Romaniju, kad stignem kupus još vruć a domaćini me dočakali sa bravetinom - priseća se Milun.
Sa izumom najvećeg lonca za kuvanje kupusa ipak nije kraj, jer je ovaj majstor iz Mrčajevaca osmislio i pokretnu višenamensku furunu za kuvanje hrane i za to je 2005. godine dobio srebrnu medalju na "Tesla festu" u Beogradu.
Video: Brega kad ode u Pariz jede kiseli kupus
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Hiljadu lepih čajnika
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Vladimir
Svaka ti čast srbine,ziv i zdrav bio sa svojom familijom,a kad naidjemo da ugostis da probamo
Podelite komentar