Svadbarski kupus: Gurmanski recept za specijalitet bez kog je zima nezamisliva
Mnogi veruju da su pasulj, bela čorba i svadbarski kupus jela koja su najukusnija kad ih pripremaju profesionalni kuvari po svojim tajnim receptima.
Veruje se, takođe, da su ova jela ukusnija kad se pripremaju u većim količinama i da domaćice nikad ne mogu da iskopiraju ukus kakav pasulj, čorba i svadbarski kupus imaju u kafani.
Ali, ako u sezoni kiselog kupusa spremite svadbarski kupus po našem receptu, pozavideće vam i profesionalni kuvari.
Trik je u tačnoj razmeri sastojaka i dugom krčkanju na šporetu.
Sastojci:
- 3 kg kiselog kupusa
- 1/2 kg svinjskih sušenih rebara
- 1/2 kg junećeg buta
- 1/2 kg svinjskog mesa (najbolje od plećke)
- 300 g slanine ili kobasice
- 5 glavica crnog luka
- 4 čena belog luka
- 3 lista lovora
- tri kašike masti
- kašika začinsku paprike
- biber u zrnu
- voda
Priprema:
Očistite crni luk, sitno ga iseckajte i prodinstajte na malo masti. Kad luk postane staklast, sklonite posudu sa ringle, dodajte začinsku papriku, promešajte i ostavite da odstoji sa strane.
Dobro operite veću glavicu kupusa, pa je isecite na krupnije komade. Ostavite nekoliko listova sa strane, trebaće vam da "ušuškate" kupus.
Posudu u kojoj ćete kuvati svadbarski kupus premažite mašću, na dno stavite red kupusa, dodajte malo dinstanog crnog luka i očišćen čen belog luka, pa ređajte meso isečeno na krupnije kocke. Možete da počnete sa svinjetinom.
Rebarca obavezno prepolovite uzdužno, a slaninu iseckajte na sitnije kocke; ukoliko umesto slanine stavljate kobasice, isecite ih na malo šire kolutove.
Između svakog reda kupusa stavljajte izdinstan crni luk, čen belog luka i drugo meso - junetinu, svinjetinu, rebarca i slaninu, odnosno kobasice. Možete, takođe, da začinite kupus i meso stavljanjem listova lovora i biberom u zrnu.
Poslednji red prekrijte listovima kupusa, nalijte vodom do dve trećine posude, poklopite i kuvajte na veoma tihoj vatri barem četiri sata. Po potrebi dolivajte vodu, jer jelo ne sme da ostane suvo.
Služite toplo uz vruću pogaču ili proju.
Prijatno!
Video: Spremili smo turšiju i nije teško: Treba vam tegla i par sastojaka
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Branko Babić, kralj obrva, organizovao svinjokolj u svom selu
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.