Svadbarski kupus: Gurmanski recept za specijalitet bez kog je zima nezamisliva

  • 0

Mnogi veruju da su pasulj, bela čorba i svadbarski kupus jela koja su najukusnija kad ih pripremaju profesionalni kuvari po svojim tajnim receptima.

Veruje se, takođe, da su ova jela ukusnija kad se pripremaju u većim količinama i da domaćice nikad ne mogu da iskopiraju ukus kakav pasulj, čorba i svadbarski kupus imaju u kafani.

Ali, ako u sezoni kiselog kupusa spremite svadbarski kupus po našem receptu, pozavideće vam i profesionalni kuvari.

Trik je u tačnoj razmeri sastojaka i dugom krčkanju na šporetu.

Sastojci:

  • 3 kg kiselog kupusa
  • 1/2 kg svinjskih sušenih rebara
  • 1/2 kg junećeg buta
  • 1/2 kg svinjskog mesa (najbolje od plećke)
  • 300 g slanine ili kobasice
  • 5 glavica crnog luka
  • 4 čena belog luka
  • 3 lista lovora
  • tri kašike masti
  • kašika začinsku paprike
  • biber u zrnu
  • voda

Priprema:

Očistite crni luk, sitno ga iseckajte i prodinstajte na malo masti. Kad luk postane staklast, sklonite posudu sa ringle, dodajte začinsku papriku, promešajte i ostavite da odstoji sa strane.

Dobro operite veću glavicu kupusa, pa je isecite na krupnije komade. Ostavite nekoliko listova sa strane, trebaće vam da "ušuškate" kupus.

Posudu u kojoj ćete kuvati svadbarski kupus premažite mašću, na dno stavite red kupusa, dodajte malo dinstanog crnog luka i očišćen čen belog luka, pa ređajte meso isečeno na krupnije kocke. Možete da počnete sa svinjetinom.

Rebarca obavezno prepolovite uzdužno, a slaninu iseckajte na sitnije kocke; ukoliko umesto slanine stavljate kobasice, isecite ih na malo šire kolutove.

Između svakog reda kupusa stavljajte izdinstan crni luk, čen belog luka i drugo meso - junetinu, svinjetinu, rebarca i slaninu, odnosno kobasice. Možete, takođe, da začinite kupus i meso stavljanjem listova lovora i biberom u zrnu.

Poslednji red prekrijte listovima kupusa, nalijte vodom do dve trećine posude, poklopite i kuvajte na veoma tihoj vatri barem četiri sata. Po potrebi dolivajte vodu, jer jelo ne sme da ostane suvo.

Služite toplo uz vruću pogaču ili proju.

Prijatno!

Video: Spremili smo turšiju i nije teško: Treba vam tegla i par sastojaka

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Na Jeleninom TikTiku se okupilo preko 20.000 žena koje imaju strah od vožnje

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti