Recept za pitu sa plavim patlidžanom, punu ukusnog fila: Ukusno i zdravo jelo u kome ćete uživati

Ukusna pita uvek dobrodođe na trpezi bilo koji obrok da je u pitanju, a recept za ovo jelo sa malo drugačijim i neobičnim sastojcima zanimljiv je i najboljim domaćicama.
Većina iskusnih domaćica verovatno je pravila razne verzije slanih pita - sa sirom, mesom, pečurkama, ali ako niste do sada, sada je pravi trenutak da probate pitu sa plavim patlidžanom.
Leto je doba ovog povrća koje je ukusno i zdravo. Dodatna prednost ove pite je i to što može da se jede i u vreme posta.
Sastojci:
- 2 plava patlidžana srednje veličine
- 1 glavica crnog luka
- 1 šargarepa
- 1/2 struka praziluka
- soli po ukusu, bibera po ukusu
- 2 kašike suvog ili svežeg seckanog peršuna
- 1 dl ulje
- 2 dl kisele vode
- 500 gr kora
- 3 čena belog luka
Priprema:
Plavi patlidžan oljuštite, isecite ga na kockice, pa ga stavite u kipuću posoljenu vodu. Kuvajte ga desetak minuta, ocedite i isperite hladnom vodom, pa ga ponovo ocedite i stavite na stranu. Na ovaj način eliminisaćete gorčinu patlidžana.
Glavicu crnog luka sitno iseckajte,pa stavite u šerpu sa uljem da se polako prži. Kad luk postane staklast, dodajte očišćen i iseckan praziluk i narendanu šargarepu, propržite sve zajedno i dodajte propasirani beli luk. Na kraju dodajte sitno iseckan plavi patlidžan. Sve ovo dobro upržite. Začinite solju i biberom i dodajte peršunov list.
Uzmite tri kore, pa prve dve premažite sa malo ulja i naprskajte vodom. Treću koru premažite sa dve kašike fila od patlidžana i povrća. Savijte kore i zatvorite na krajevima da fil ne iscuri.
Postupak ponavljajte dok ne potrošite sve kore i fil. Pite poređajte u uljem podmazan pleh, premažite ih uljem i poprskajte kiselom vodom. Zagrejte rernu na 200 stepeni i pecite 40 minuta.
Prijatno!
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Najtačniji horoskop za april Aleksandre Bjeljac
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.