• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Hrskava posna pita sa bogatim nadevom od spanaća i pečuraka: Recept koji ćete često praviti

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Idealna je za dane aktuelnog posta, jer ne sadrži ni kap ulja

  • 0
Pita, spanać, zelje, sir, Spanakopita, greek phyllo pastry Ilustracija; Foto: Shutterstock

Velikogospojinski post spada u najteže postove u godini, jer vernici jedu hranu pripremljenu isključivo na vodi, osim u dane vikenda kad su dozvoljeni ulje i vino, i na Preobraženje kad se sme jesti riba. Pored posnih čorbi, obilja salata i jela od povrća, domaćice spremaju i posnu pitu od spanaća i bukovače.

Sastojci:

  • 500 gr kora za pitu
  • 150 gr pirinča
  • 200 grama bukovače
  • 500 gr spanaća
  • 2 praziluka
  • so, biber

Priprema:

U šerpu sipajte vodu, pa kad provri dodajte spanać i kratko ga kuvajte. Potom procedite vodu, a spanać iseckajte.

U drugu šerpu sipajte 450 mililitara vode, dodajte pirinač i kuvajte 15 minuta.

Bukovaču posolite, pobiberite i ispecite u suvom tiganju, pa je iseckajte i dodajte skuvanom i proceđenom pirinču.

Praziluk iseckajte na kolutiće, pa ga prodinstajte u tiganju sa malo vode. Sjedinite izdinstani praziluk, iseckan probaren spanać, skuvan pirinač i bukovaču.

Pliću okruglu tepsiju obložite pek papirom, stavite dve kore, poprskajte ih vodom, pa dodajte još dve kore tako da krajevi izlaze iz tepsije. Sipajte fil od spanaća i lepo ga rasporedite, pa preko njega opet ređajte po dve kore koje ćete poprskati vodom. Tako ređajte kore dok ih sasvim ne utrošite. Između svaka dva lista stavljajte po malo vode. Na kraju ušuškajte kore tako da ne vire iz tepsije.

Zagrejte rernu na 220 stepeni, pa pecite pitu dok ne porumeni. Da bi ostala hrskava nemojte je pokrivati ni krpom ni aluminijumskom folijom.

Secite na trouglove i služite dok je još topla.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti