Recept za rebarca sa tajnim sastojkom koji im daje neodoljiv ukus: Zalogaji koji se lepe za prste
Rebarca spadaju u jedan od onih delikatesa kojima se raduje cela porodica.
Nisu zahtevna za pripremu, ali ono što traži strpljenje jeste vreme da se ispeku. Kada budete probali ovaj recept za rebarca sa medom, shvatićete da su bila vredna svakog minuta čekanja i cupkanja pored rerne dok vas je mamio miris koji iz nje dolazi.
Sastojci:
- 1 kg svinjskih rebara
- 4 čena belog luka
- 1 puna kašika meda
- 6 kašika kečapa
- 2 kašike ulja
- 2 kašike vode
- so, biber, suvi začin
- na vrh noža muskatnog oraščića
- malo svežeg, seckanog ili suvog ruzmarina
Priprema:
Pomešajte u činiji med i kečap da se dobro sjedine, umešajte u to sitno seckani beli luk, pa redom dodajte ulje, vodu, so, suvi začin, biber, ruzmarin i muskatni oraščić. Sve dobro sjedinite. Smesa bi trebalo da bude dobro slana.
Rebarca isecite na komade željene veličine i svaki komad sa svih strana dobro namažite pripremljenom marinadom.
Složite rebarca u vatrostalnu ili zemljanu posudu i ostavite pola sata da upiju začine. Poklopite posudu u kojoj ćete ih peći i stavite ih u rernu koju ste prethodno zagrejali na 180 stepeni.
Temperaturu onda smanjite na 160 i pecite rebarca na laganoj vatri dok meso ne bude mekano i kosti same počnu da ispadaju. U zavisnosti od jačine rerne, pecite ih sat i po do dva.
Pred kraj pečenja skinite poklopac sa posude u kojoj se peku i zapecite ih još 10 minuta na temperaturi od 180 stepeni da lepo porumene i dobiju hrskavu koricu. Po želji ih pospite sa malo seckanog peršuna.
Kao prilog možete da poslužite pečeni krompir ili bareno povrće i sezonsku salatu.
Prijatno!
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Branko Babić, kralj obrva, organizovao svinjokolj u svom selu
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.