Vanilice po originalnom receptu naših baka: Starinska poslastica koja je osvojila svet

Dokaz da komplikovani recepti i skupi sastojci nisu uvek presudni za ukusan i dobar kolač su srpske vanilice. Ova tradicionalna poslastica godinama unazad krasi praznične trpeze, a prestižni portal za kulinarske recepte "Food 52", proglasio ih je u decembru 2015. godine za najbolji praznični kolač na svetu.
Miris i ukus mekanog kolača sa domaćim džemom mnoge podseća na detinjstvo i praznike. Gotovo da nema deteta u Srbiji kome mama ili baka nisu pravile vanilice, a recept za ovaj jednostavan kolač imale su sve bake koje su ga rado prenele na mlađe generacije.
Donosimo vam originalni recept za ovu starinsku poslasticu bez koje se u Srbiji nije mogla zamisliti praznična trpeza.
Sastojci:
- 2o0 gr masti
- 4 kašike šećera
- 1 žumance
- 1 celo jaje
- sok i rendana kora limuna
- 500 gr brašna
- dve kašike džema od kajsija
- 200 gr šećera u prahu
- jedna kesica vanilin šećera
Priprema:
Mast penasto umutite, a zatim dodajte žumance i jedno celo jaje, sok i rendanu koru limuna. Sipajte brašno i šećer, zamesite testo i ostavite malo da se odmori. Potom razvucite na pobrašnjenoj podlozi koru debljine jedan centimetar, pa vadite modlom "pogačice", odnosno polovine vanilica.
Ređajte ih u podmazan pleh i pecite na 180 stepeni 20 minuta, ali pazite da ostanu bele.
Pečene vanilice premažite pekmezom i sastavljati dve po dve, pa uvaljatjte u prah šećer zamirisan vanilom.
Poslužite ih uz čaj ili kafu.
Prijatno!
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Zašto je cena sirove kafe dostigla rekord svih vremena?
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Xy
Originalan recept. Samo što ja umutim mast i šećer i onda dodajem ostalo.
Podelite komentar
baba smilja iz darosave
u brasno dodati i 250 grama mlevenih oraha. zahvalite mi se kasnije
Podelite komentar
tea
samo treba naci pràvu domacu mast,a ne ove iz maxija.
Podelite komentar