Vanilice po originalnom receptu naših baka: Starinska poslastica koja je osvojila svet
![Vanilice, kolaci, slatko Vanilice, kolaci, slatko](https://xdn.tf.rs/2020/08/20/shutterstock1254447268-460x0.jpg?ver=043150)
Dokaz da komplikovani recepti i skupi sastojci nisu uvek presudni za ukusan i dobar kolač su srpske vanilice. Ova tradicionalna poslastica godinama unazad krasi praznične trpeze, a prestižni portal za kulinarske recepte "Food 52", proglasio ih je u decembru 2015. godine za najbolji praznični kolač na svetu.
Miris i ukus mekanog kolača sa domaćim džemom mnoge podseća na detinjstvo i praznike. Gotovo da nema deteta u Srbiji kome mama ili baka nisu pravile vanilice, a recept za ovaj jednostavan kolač imale su sve bake koje su ga rado prenele na mlađe generacije.
Donosimo vam originalni recept za ovu starinsku poslasticu bez koje se u Srbiji nije mogla zamisliti praznična trpeza.
Sastojci:
- 2o0 gr masti
- 4 kašike šećera
- 1 žumance
- 1 celo jaje
- sok i rendana kora limuna
- 500 gr brašna
- dve kašike džema od kajsija
- 200 gr šećera u prahu
- jedna kesica vanilin šećera
Priprema:
Mast penasto umutite, a zatim dodajte žumance i jedno celo jaje, sok i rendanu koru limuna. Sipajte brašno i šećer, zamesite testo i ostavite malo da se odmori. Potom razvucite na pobrašnjenoj podlozi koru debljine jedan centimetar, pa vadite modlom "pogačice", odnosno polovine vanilica.
Ređajte ih u podmazan pleh i pecite na 180 stepeni 20 minuta, ali pazite da ostanu bele.
Pečene vanilice premažite pekmezom i sastavljati dve po dve, pa uvaljatjte u prah šećer zamirisan vanilom.
Poslužite ih uz čaj ili kafu.
Prijatno!
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Adidas slanina iz Užica
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Xy
Originalan recept. Samo što ja umutim mast i šećer i onda dodajem ostalo.
Podelite komentar
baba smilja iz darosave
u brasno dodati i 250 grama mlevenih oraha. zahvalite mi se kasnije
Podelite komentar
tea
samo treba naci pràvu domacu mast,a ne ove iz maxija.
Podelite komentar