Starinsko slatko od šljiva: Prava đakonija po receptu naših baka
Ostave naših baka nisu mogle da se zamisle bez ove starinske đakonije, a čim bi šljive sazrele, cela kuća i dvorište mirisali bi na rozetlu koja je bila neizostavni začin slatkog koje se priprema od ovog voća.
Po starinskom receptu, onako kako su ga spravljale naše bake, ovo slatko se dugo kuva, a u šljive se obavezno stavlaju jezgra oraha.
Sastojci:
- 1,2 kg šljiva
- 1 kg šećera
- 2 l vode
- 200 gr oraha u jezgru
- 1 limun
- 1 list bosiljka ili rozetle
- 10 gr sode bikarbone
Priprema:
Šljive oljuštite i potopite u vodu u koju ćete sipati sodu bikarbonu. Ostavite sat vremena da stoje. Dobro ih operite, izvadite koštice i u svaku stavite po 1/4 jezgra oraha.
U dublju šerpu sipajte dva litra vode i kilogram šećera. Špinujte 10 minuta bez mešanja.
Dodajte u to šljive, limun isečen na kolutove i bosiljak ili rozetlu. Kuvajte na tihoj vatri, a tokom kuvanja kašikom skidajte penu koja se pojavljuje na vrhu. Prostresite šerpu povremeno umesto mešanja. Slatko se kuva toliko dugo dok se špinovani sok ne cedi sa kašike kap po kap. To je jedini siguran pokazatelj da je slatko skuvano baš kako bi trebalo.
Kada je kuvano, šerpu zavijte u mokru krpu i ostavite tako preko noći.
Ujutro slatko sipajte u oprane i pripremljene tegle.
Prijatno!
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Natalija Avemaria, vlasnica, osnivačica i dizajnerka brenda Dress me in denim
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Саша
Врх врхова,најјаче слатко од шљива💜♥️👍
Podelite komentar