Recept za zelenu sarmicu iz rerne: Ukusna je i zdrava, a pravi se za tili čas
Sarma je omiljeno jelo na našim prostorima i gotovo sve domaćice imaju svoje "male tajne velikih majstora kuhinje" u pripremanju ovog jela.
Dok kiseli kupus još nije stigao za onu tradicionalnu sarmu, možete da napravite ovo jelo po jednostavnom receptu, a i da iskoristite to što je vreme jedne od najzdravijih namirnica - blitve, s kojom ga možete pripremiti.
Po ovom prepisu nema kuvanja na šporetu, već kada napravite sarmu ona "ide" u rernu, a vi možete da obavljate i druge obaveze dok vam se ručak krčka.
Sastojci:
- 25 većih listova blitve
- 400 gr mešanog mlevenog mesa (junetina i svinjetina)
- 2 manje glavice crnog luka
- 2 šargarepe
- veza peršuna
- 1 mala šoljica pirinča
- 1 kašika brašna
- 2 kašičice crvene paprike
- 1/2 kašičica suvog začina
- soli i bibera po ukusu
- 1/2 veze peršuna
- 2 kašike ulja
Priprema:
Operite listove blitve i skinite im drške. Sipajte litar vode u dublju šerpu i pustite da provri, pa kratko probarite blitvu. Izvadite listove iz vode i ostavite da se ocede. Pazite da ih ne prekuvate, da se ne raspadaju.
Iseckajte crni luk na sitne kockice i izrendajte šargarepu na sitno rende. Zagrejte ulje u dubljem tiganju, pa stavite luk. Kada se luk malo proprži, dodajte rendanu šargarepu i pržite još tri, četiri minuta.
U to dodajte meso, posolite, pobiberite, stavite suvi začin i kašičicu sitne crvene paprike, promešajte i sve zajedno dinstajte dok meso ne bude prženo, otprilike 10-tak minuta. Operite pirinač i sipajte ga u meso i povrće. Peršun sitno iseckajte, pa pospite po mesu i pirinču i sve opet promešajte.
Sipajte po kašiku fila za sarmu na listove blitve i zavijte kao što to radite i sa listom kiselog kupusa - prebacite krajeve blitve s jedne i druge strane, pa urolajte i ušuškajte krajeve.
Podmažite zemljanu ili vatrostalnu činiju sa malo ulja i poređajte sarmice. Zalijte ih vodom tako da ogreznu i ubacite u zagrejanu rernu na 200 stepeni. Pecite ih sat vremena. Pomešajte punu kašiku brašna i kašičicu crvene mlevene paprike sa vodom, tako da napravite sos, a onda time zalijte sarmice i vratite u rernu da se krčkaju još 15-tak minuta. Servirajte ih tople uz kiselo mleko.
Prijatno!
Video: Evo kako da od nezrelog paradajza napravite fenomenalnu večeru: Prosto jelo sa mrvom luksuza
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Branko Babić, kralj obrva, organizovao svinjokolj u svom selu
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.