Originalni recept za grčke krofnice: Lukumades miriše na more i leto, a pravi se lako i brzo
Čak i ako ne znate grčki, a letovali ste u Grčkoj, nema potrebe za objašnjenjem šta je lukumades. Mališanima posebno ne treba objašnjavati, jer su sigurno imali prilike da uživaju u fenomenalnom ukusu grčkih krofnica.
Loptice od testa veličine zalogaja, ispržene taman toliko da budu savršenog ukusa, pa još prelivene medom, idealan su način da se oseti pravi ukus grčkih slatkiša. Još ako su posute cimetom i seckanim orasima, nema tog slatkiša koji im može parirati.
Donosimo vam originalni recept za lukumades koji možete pripremiti i kod kuće.
Sastojci:
- 15 gr suvog kvasca
- 2 supene kašike šećera
- 1 kašičica soli
- 5 kašika maslinovog ulja
- 200 ml mleka
- 200 ml vode
- 500 gr mekog brašna
Za sirup:
- 350 gr meda
- cimet (po želji)
- seckani orasi (po želji)
- ulje za prženje
Priprema:
Najbitnije je da dobro pripremite testo i date mu dovoljno vremena da nadođe. Zato je vrlo važno da pripremljeno testo držite na sobnoj temperaturi i nikako blizu izvora hladnoće.
Najpre zagrejte mleko da bude mlako. Zatim pomešajte suvi kvasac, šećer i so, pa dodajte maslinovo ulje, mlaku vodu i zagrejano mleko. Sve izmešajte i dodajte malo po malo brašna, neprekidno mešajući.
Ukoliko ne želite da zaprljate ruke, smesu možete mešati i drvenom varjačom.
Nakon što sve sastojke dobro sjedinite, pokrijte posudu plastičnom folijom ili pamučnom krpom i ostavite na toplijem mestu minimum sat vremena, kako bi naraslo.
Iako je to jednostavnija opcija, lukumades u kućnoj varijanti nije neophodno pržiti u fritezi. Dovoljno je da u tiganj sipate toliko ulja koliko je potrebno da više od polovine krofnice bude potopljeno. Vrlo je važno da ulje bude dobro zagrejano.
Tehnika pripreme grčkih krofnica kod kuće će vam posebno biti zanimljiva, ako pratite ove korake.
Uzmite kašiku i umočite je u ulje. Zatim uronite dlan u testo, a onda blago istisnite manju količinu testa između palca i kažiprsta, tako da izađe oblik nalik kuglici. Kašikom je razdvojite od ruke i spustite u zagrejano ulje.
Možda će vam ovaj postupak zvučati komplikovano, a zapravo je vrlo jednostavan. Već posle prve, sve će vam ići mnogo lakše. Da biste sprečili da se testo lepi, poželjno je da svaki put uronite kašiku u ulje.
Pržite krofnice na umerenoj temperaturi dok ne porumene sa obe strane.
Da ne bi bile previše masne, trebalo bi da ih poređate najpre na papirni ubrus kad ih izvadite iz posude u kojoj ste ih pekli.
Posle kraćeg vremena ih prelijte medom, uz dodatak cimeta i seckanih oraha ili preliva od čokolade, po želji.
Prijatno!
Video: Veća faca i od Homera Simpsona: Pojeo 46 krofni za osam minuta!
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Branko Babić, kralj obrva, organizovao svinjokolj u svom selu
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
🌞
Jesul Grčke ili Turdke?
Podelite komentar