
Jabuke su jedna od retkih voćki na koje možemo da računamo u toku cele godine. Ipak, u toku leta lako zaboravimo na nju, jer većina više konzumira one vrste voća koje su dostupne kratko u toku jedne godine. Zato kada dođu jesen i zima i poželimo da se ugrejemo i zasladimo, prva pomisao je mirisna i slasna pita od jabuka.
Ovo je veoma jednostavna i jeftina poslastica, koja ne zahteva mnogo vremena za pripremu, a može da počasti mnogo ljudi odjednom.
Uz šoljicu čaja ili kafe biće pravo okrepljenje posle napornog dana.
Sastojci:
- 500 gr tankih kora za pitu
- 1 kg nakiselih jabuka
- 4 kašike griza
- 8 kašika šećera
- 1 kašičica cimeta
- 50 gr suvog grožđa
- 2 kesice vanilin šećera
- 1,5 dl ulja
- 1 dl kisele vode
Priprema:
Kore za pitu podelite na grupe od po četiri lista. Suvo grožđe potopite u šoljicu vode i ostavite da stoji najmanje 15 minuta. Jabuke očistite, pa ih izrendajte i izmešajte sa grizom, 4 kašike šećera, vanilin šećerom, cimetom i suvim grožđem.
Griz će iz jabuka pokupiti svu tečnost, pa pita neće biti gnjecava.
Kiselu vodu i ulje izmešajte, pa mešavinom premazujte kore; treću koru pospite kašikom šećera, stavite četvrtu koru i na nju rasporedite četvrtinu fila.
Kore savijte u rolat, a rolate poređajte u podmazan pleh.
Ostatkom mešavine ulja i kisele vode premažite rolate jednako, pa pitu stavite u hladnu rernu, a onda je uključite na 180 stepeni i pecite dok pita ne porumeni, najmanje 45 minuta. Ovakvim načinom pečenja kore neće preplanuti, a jabuke ostati žive, već će se sve jednako i ravnomerno ispeći.
Kada je pita pečena, izvadite je iz rerne i ostavite da se ohladi. Obilno je pospite prah šećerom, isecite tankim i oštrim nožem, pa poslužite.
Prijatno!
Video: Ona ima samo 3 godine i sprema pitu od jabuka za 5 minuta!
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: "Sve zavisi od toga šta tražiš": Pitali smo sugrađanke da li je danas teško naći dečka u Beogradu?
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
P.S.
Umesto griza, bolje je da stavite prezle. Efekat je isti, manje ih treba, a ukus je neuporedivo bolji. Ne trpa se griz baš svugde.
Podelite komentar