Jabuke su jedna od retkih voćki na koje možemo da računamo u toku cele godine. Ipak, u toku leta lako zaboravimo na nju, jer većina više konzumira one vrste voća koje su dostupne kratko u toku jedne godine. Zato kada dođu jesen i zima i poželimo da se ugrejemo i zasladimo, prva pomisao je mirisna i slasna pita od jabuka.
Ovo je veoma jednostavna i jeftina poslastica, koja ne zahteva mnogo vremena za pripremu, a može da počasti mnogo ljudi odjednom.
Uz šoljicu čaja ili kafe biće pravo okrepljenje posle napornog dana.
Sastojci:
- 500 gr tankih kora za pitu
- 1 kg nakiselih jabuka
- 4 kašike griza
- 8 kašika šećera
- 1 kašičica cimeta
- 50 gr suvog grožđa
- 2 kesice vanilin šećera
- 1,5 dl ulja
- 1 dl kisele vode
Priprema:
Kore za pitu podelite na grupe od po četiri lista. Suvo grožđe potopite u šoljicu vode i ostavite da stoji najmanje 15 minuta. Jabuke očistite, pa ih izrendajte i izmešajte sa grizom, 4 kašike šećera, vanilin šećerom, cimetom i suvim grožđem.
Griz će iz jabuka pokupiti svu tečnost, pa pita neće biti gnjecava.
Kiselu vodu i ulje izmešajte, pa mešavinom premazujte kore; treću koru pospite kašikom šećera, stavite četvrtu koru i na nju rasporedite četvrtinu fila.
Kore savijte u rolat, a rolate poređajte u podmazan pleh.
Ostatkom mešavine ulja i kisele vode premažite rolate jednako, pa pitu stavite u hladnu rernu, a onda je uključite na 180 stepeni i pecite dok pita ne porumeni, najmanje 45 minuta. Ovakvim načinom pečenja kore neće preplanuti, a jabuke ostati žive, već će se sve jednako i ravnomerno ispeći.
Kada je pita pečena, izvadite je iz rerne i ostavite da se ohladi. Obilno je pospite prah šećerom, isecite tankim i oštrim nožem, pa poslužite.
Prijatno!
Video: Ona ima samo 3 godine i sprema pitu od jabuka za 5 minuta!
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Branko Babić, kralj obrva, organizovao svinjokolj u svom selu
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
P.S.
Umesto griza, bolje je da stavite prezle. Efekat je isti, manje ih treba, a ukus je neuporedivo bolji. Ne trpa se griz baš svugde.
Podelite komentar