• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Recept za krokete od krompira u paradajz sosu: Spolja hrskavi, iznutra mekani

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Lako se spremaju, a mogu da se jedu i hladni

  • 0
Kroketi Foto: Pixabay

Složićete se da je svako jelo sa krompirom neodoljivo. Pomfrit, njoke, krompir paprikaš, salate..., sve su to jela koja rado i u slast jedemo. Međutim, možda su vam dosadile standardne varijante i želite da probate nešto novo.

Kroketi su sočniji od pomfrita, ali su i komplikovaniji za pripremu. Ali, ovaj recept je toliko lak da će ga savladiti i početnik u kuvanju.

Za sve ljubitelje krompira ovo će biti fantastičan obrok ili prilog jelu.

Sastojci:

  • 1 kg krompira
  • 250 gr brašna
  • 200 ml mleka
  • 150 gr kačkavalja
  • 4 jaja
  • 50 gr maslaca
  • 250 gr prezli
  • so, biber
  • začini po želji
  • ulje za prženje
  • mirođija za posipanje

Sastojci za paradajz sos:

  • 750 gr paradajza
  • 1 kašika brašna
  • 1 kašika maslaca
  • so, biber
  • kašičica šećera

Priprema:

Krompir operite, pa ga sa ljuskom stavite u vodu da se kuva oko pola sata. Za to vreme, pripremite paradajz sos.

Paradajz isecite na kriške, pa ga stavite u šerpu, dolijte malo vode i kuvajte dok ne omekša. Kada pusti sok, procedite ga i ispasirajte, pa ga vratite na ringlu i kuvajte dok ne proključa.

Maslac umutite sa brašnom i dobijenu smesu dodajte u paradajz.

Šerpu sklonite sa ringle, pa dodajte so, biber i šećer.

Kada krompir omekša, isecedite vodu i ostavite ga da se ohladi, a zatim ga oljuštite i ispasirajte.

Kačkavalj izrendajte na krupno rende, pa ga zajedno maslacem i začinima dodajte u krompir. 

U smesu dodajte i dva jaja, pa sve dobro promešajte i postepeno sipajte mleko, a na kraju i brašno.

Od dobijene smese umestite testo koje se ne lepi za ruke i formirajte krokete.

Na tanjir pospite malo brašna, poređajte krokete, pa ih odložite u frižider na najmanje pola sata.

U jednoj posudi umutite druga dva jaja, a u drugu sipajte prezle.

Krokete prvo umočite u jaja, a potom ih uvaljajte u prezle.

Krokete pržite u dubljem ulju sa obe strane, dok ne porumene. 

Vadite ih iz ulja i odlažite na tanjir koji ste obložili slavetama ili ubrusima, kako bi upili višak masnoće.

U tanjir sipajte paradajz sos, odozgo stavite krokete, pa sve prelijte sa još sosa i pospite mirođijom.

Prijatno!

Video: Bez gomila suđa i nereda: Ovo je recept za makarone sa sirom za čiju pripremu treba samo jedna šerpa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti