Recept za lisnate kiflice sa pečenicom i kačkavaljem: Zalogaj koji se pamti

   ≫ 
  • 4
Foto: Branka Trifunović

Toplo, mekano pecivo je zalogaj kome teško ko može da odoli. Lisnato testo je svakako jedno od omiljenih mnogima, a mi vam donosimo recept za kiflice punjene pečenicom i kačkavaljem.

Lako se prave, a kada ih iznsete pred ukućane nestanu dok trepnete.

Sastojci: 

  • 1 kocka svežeg kvasca (ili kesica suvog)
  • 2 čaše mleka
  • 1 čaša vode
  • 1 čaša jogurta
  • 1/2 čaše ulja
  • 2 jajeta
  • 250 gr margarina (ili putera)
  • 1 kg brašna
  • 2 kašike šećera
  • 1 kašika soli
  • susam za posipanje

* čaša je od 2 dl

Za fil: 

  • 200 gr pečenice 
  • 200 gr kačkavalja 

Priprema: 

Kvasac stavite u mlako mleko da malo odstoji. Kada je kvasac stasao, u vanglicu sipajte mlaku vodu, brašno i to sve izmešajte i ostavite da nadođe na toplom.

Kada je nadošlo, dodaje se jogurt i ulje i jedno jaje. Izmešajte, pa dodajte šećer i so. I opet sve lepo izmesite. Poželjno je testo mesiti bar nekih 20 minuta. Kad se dobro umesi, odvoji se na 16 kuglica.

Kada ste napravili kuglice razvijte ih oklagijom da budu prečnika oko 20cm, pa se na svaku narendajte margarin.  Na poslednju kuglicu ne stavljajte margarin.

Naređajte ih jednu na drugu, pa opet sve razvijte tako da testo bude debljine do jedan centimetar. Isecite testo na trouglice i na svaki stavite po parče kačkavalja i pečenice pa ih uvijte.

Pleh obložite papirom za pečenje pa u njega poređajte kiflice. Premažite ih  jajetom, pospite susamom i stavite u zagrejanu pećnicu na 200 stepeni, pa pecite 20 minuta ili dok ne dobiju lepu žućkastu boju.

Prijatno!

Video: Ovaj pekar je toliko vešt da za minut iseče 500 kiflica

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Branko Babić, kralj obrva, organizovao svinjokolj u svom selu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Vz

    5. decembar 2021. | 10:12

    Kocka (pakovanje) svežeg kvasca i kesica suvog nisu za istu količinu testa. Kocka je za kilogram, a kesica suvog za pola kilograma brašna.

    Podelite komentar

  • TTelep

    5. decembar 2021. | 08:42

    Divno izgleda, isplati se ceo dan raditi da zaradiš za ovako lepe kiflice.

    Podelite komentar

  • Baba Mira

    5. decembar 2021. | 11:47

    Ufff

    Podelite komentar