• 2
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tradicionalni recept za slavsko žito: 2 sastojka mu daju poseban ukus

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Žito je sastavni deo slavskog obreda i prvo što domaćica poslužuje gostima

  • 2
Slavski kolač, slava, vino, sveća Foto: Shutterstock

Prvo što svaka domaćica posluži gostima na slavi jeste slavsko žito. Još od davnina ono je jedan od onih neizostavnih simboila krsne slave. Žito je simbol večnog života i vaskrsenja, jer posejana zrna pšenice donose novi život, zbog čega sveštenik osvećuje slavsko žito.

Za svaku domaćicu je od velike važnosti da joj pored kolača i žito bude lepo i ukusno. Zato vam donosimo recept za slavsko žito, kom dva sastojka daju poseban ukus - cimet i muskatni oraščić.

Sastojci:

  • 300 gr pšenice belice
  • 300 gr mlevenih oraha
  • 250 gr šećera
  • malo vanil šećera
  • muskatni oraščić
  •  cimeta na vrh noža

Priprema:

Pšenicu dobro očistite od nečistoće i isperite pod mlazom vode. Stavite je u veći sud, jer bubri prilikom kuvanja, pa je ostavite da provri.

Kad provri, pustite da vri par minuta, prospite vodu, a žito ostavite u cedaljci.

Nalijte novu, hladnu vodu i ponovite postupak.

Ostavite da opet provri, bacite vodu, nalijte opet čistu hladnu vodu i ostavite ponovo da provri.

To radite četiri puta, da bi se voda izbistrila.

U toku kuvanja, neka zrna žita će se već raspuknuti, otvarati se i to je dobro tako je i potrebno.

Kad četvrti put voda provri, sklonite posudu sa vatre, stavite je na hladno mesto, poklopite i zamotajte u neku toplu, vunenu tkaninu.

Ostavite par sati da miruje  i žito će biti kuvano, a većina zrna raspuknuta i prohlađena.

Žito procedite, ali sačuvajte dva decilitra tečnosti. Sameljite ga na mašinu za meso ili u multipraktiku.

U većoj šerpi izmešajte žito, mlevene orahe i  šećer. Dodajte vanilu, na vrh noža cimeta i muskatnog oraščića po ukusu.

Žito servirajte u lepu, svečarsku činijicu, pospite ga mlevenim orasim, ukrasite polutkama oraha, po želji bundevnim semenkama i bademom.

Ukućani i gosti se na dan slave, pre ručka, posluže kašičicom žita.

Prijatno! 

Video: Samo pet sastojaka za fenomenalan ručak koji će klinci obožavati? Moguće je!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • baba smilja iz darosave

    12. decembar 2021. | 15:14

    prah secer (secer u prahu) umesto secera narendati koru od jednog limuna (ako su manji onda dva)

    Podelite komentar