Najbolji recept za riblju čorbu: Otkrivamo tajnu za ukus koju koriste vrhunski kuvari

Sveti Nikola, najveća srpska slava je pred vratima, a neizostavno jelo na slavskoj trpezi je i riblja čorba. Njeno spremanje je za mnoge prava umetnost u kuvanju, a mi vam donosimo recept sa kojim sigurno nećete pogrešiti.
Ovako skuvano jelo biće nešto najukusnije što ste izneli pred goste i ukućane. Većina je kuva samo od glava šarana, ali imajte na umu da je mnogo lepša, a i bogatija ako ubacite meso ove, ali drugih vrsta riba.
Tajna dobre riblje čorbe je da se pravi od više vrsta rečne ribe, bar tri.
Sastojci:
- 6 glavica crnog luka
- 2 dl ulja
- 2 šargarepe
- 1 kg rečne ribe
- 1 1/2 limun
- 1 kašika suvog začina
- 6 čenova belog luka
- 4 lovorova lista
- 20 zrna crnog bibera
- vezica celera
- vezica peršuna
- 1 paprika babura
- 1 kašika crvene mlevene paprike
- 2 dl kuvanog paradajza
- 2 dl belog vina
Priprema:
Zagrejte ulje pa na njemu izdinstajte sitno iseckan crni luk, sitno iseckanu šargarepe i zelen. Potom smesu stavitie u blender i napraviti kašu. Ribu za čorbu poprskajte sa pola limuna, premažite suvim začinom i iseckana tri čena belog luka pa ostavite da odstoji sata pre kuvanja.
Od ribe je najbolje koristiti glave i meso šarana, ali čorba još lepša ako se pomeša više vrsta, pa zato, ako ste u mogućnosti dodajte meso tostolobika i smuđa.
U dubok lonac sipajte kašu od luka, zeleni i šargarepe, dodajte vodu do 2/3 lonca, ubacite lovorov list, crni biber, celer, peršun, limun isečen na komade, preostala tri čena isceckanog belog lukog luka, seckanu baburu i alevu papriku.
Kuvajte dok ne provri. Dodajte ribu koju ste pretkpodno očistili i isekli na komade po želji, ali svakako ne prevelike i kuvajte još sat vremena.
Dodajte na kraju kuvani paradajz i vino. Ostavite da ponovo provri, pa probajte i po želji dodajte još bibera ukoliko hoćete da čorba bude ljuća i belog vina, kako bi bila kiselija.
Ako ima potrebe dosolite po ukusu. Kuvajte da polako vri još 15 minuta i servirajte. Po vrhu dodajte sveže naseckani peršun.
Prijatno!
Video: Potrebna su vam samo 3 sastojka: Ukusna i jednostavna pasta za kojom je poludeo internet
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Depresija: Naš čuveni psihijatar objašnjava na koje simptome treba obratiti pažnju
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
534
Ja riblju čorbu kuvam isključivo od 3 vrste morske ribe. Tunjevina, Skuša i Oslić. Bruka.
Podelite komentar
Siniša
Ulje je višak, šest glavica crnog luka na 1 kg je puno kao i belog luka. Ovo ostalo obećava ali koristiti suvi začin na sve nabrojao???
Podelite komentar
Zoki
Nisam zadovoljan receptom ni načinom pripreme. Ja to spremam bolje
Podelite komentar