• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

PAZITE ŠTA DAJETE DECI: Previše soli vodi do bolesti u odraslom dobu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Uzimanje veće količine soli od organizmu potrebne čak i kod dece uzrokuje povišeni krvni pritisak, a posebno su gojazni mališani osetljivi na negativne efekte uzimanja viška ovog minerala

  • 0

Kako se tvrdi u najnovijem istraživanju Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, objavljeno u žurnalu "Pediatrics", američka deca unose podjednako soli kao i odrasle osobe.

Prethodno sprovedeno istraživanje na odraslim osobama dalo je slične rezultate, ali istraživanja o vezi između uzimanja soli, telesne težine i krvnog pritiska kod dece su prilično oskudna. Ova studija sprovedena je na 6.200 američke dece uzrasta 8 do 18 godina od 2003. do 2008. godine. Deca su dvaput anketirana u nekoliko dana i davala su podatke o hrani koju su jela prethodnog dana, a potom su istraživači na osnovu odgovora izračunavali koliko su soli uzeli.

Oko 15 odsto ispitanika imalo je ili visok krvni pritisak ili povišen pritisak, u medicini poznat kao prethipertenzija. Oni koji uzimaju najviše soli imaju dvostruko veći rizik od rasta krvog pritiska u poređenju s onima koji ponekad jedu presoljenu hranu. Kod gojazne ili dece sa povećanom telesnom težinom taj rizik je trostruk.

Preporučena dnevna količina soli za decu i odrasle ne prelazi jednu čajnu kašičicu dnevno, što je oko 2.300 miligrama. Međutim, deca pretežno uzimaju 3.300 miligrama dnevno. Poređenja radi, oko 1.000 miligrama je količina koja se nalazi u samo jednom hambrugeru.

Istraživanje nije došlo do podatka zašto deca sa većom telesnom težinom imaju veću osetljivost na so, ali bi to moglo imati veze s hormonalnim poremećajem. No, rezultati istraživanja su prilično zabrinjavajući, jer je dokazano da povišen krvni pritisak u detinjstvu vodi ka visokom krvnom pritisku u odrasloj dobi što je najčešći uzrok srčanih oboljenja.

(kliX.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti