Špagete karbonara, kremaste i slasne: Ovako ih prave Italijani i uvek budu savršene
Italijanski specijaliteti rado su viđeni na trpezama širom Srbije. Ovdašnje domaćice „prigrlile“ su picu i špagete kao jednostavna rešenja onda kada nemaju mnogo vremena za kuvanje, a žele da ukućane obraduju ukusnim obrocima.
Špagete karbonara su čest izbor, jer se prave od sastojaka kojih ima u gotovo svakoj srpskoj kući. Uz to, veoma su ukusne i zasitne, i vole ih pripadnici svih generacija.
Ali, između naše i italijanske karbonare ima razlike, i to u jednom sastojku. Reč je o pavlaci koju naše domaćice često stavljaju kako bi ovo jelo bilo kremastije, i ne znajući da tako remete teksturu italijanskog specijaliteta.
Sastojci:
- 200 gr špageta
- 2 žumanca
- 100 gr pančete
- 50 gr parmezana iz kesice
- 1 kafena kašičica bibera
- 2 čena belog luka
- 1 kafena kašičica soli
- 2 supene kašike iseckanog peršuna
Priprema:
Operite i iseckajte peršun.
Umutite viljuškom žumanca, dodajte so i sveže mleveni biber, a onda i parmezan iz kesice i polovinu iseckanog peršuna. Sve promešajte i stavite na stranu.
U kipuću posoljenu vodu stavite špagete da se kuvaju.
U tiganj sipajte malo maslinovog ulja, pa kad se zagreje na srednjoj temperaturi spustite slaninicu isečenu na listiće i pržite je uz neprestalno mešanje. Pre nego što slanina postane hrskava dodajte oljuštene i blago zgnječene cele čenove belog luka i ostavite još dva-tri minuta na zagrejanoj ringli.
Dok ste pripremili sos, špagete bi trebalo da budu skuvane. Procedite ih odmah i sipajte u tiganj u kom se nalaze slaninica i beli luk, pa preko dodajte umućena žumanca sa začinima i parmezanom.
Još jednom promešajte da se sastojci sjedine, pa iz tiganja preručite u činiju i pospite drugom polovinom iseckanog peršuna.
Važno je da špagete ne ostanu dugo u tiganju, jer će žumanca početi da se kuvaju, zbog čega rizikujete da jelo postane gumasto umesto kremasto.
Služite dok je toplo.
Prijatno!
Video: Neutralizujte kalorijsku bombu- zdrave špagete bolonjeze
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Natalija Avemaria, vlasnica, osnivačica i dizajnerka brenda Dress me in denim
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Olja trst
Bez belog luka i persuna.zumanca se dodaju na kraju,mesajuci sa vrucim spagetama se skuvaju.
Podelite komentar
BNe
Ne ide luk ne ide persun ok
Podelite komentar
Jeca
Beli luk se ne stavlja u karbonaru!
Podelite komentar