Špagete karbonara, kremaste i slasne: Ovako ih prave Italijani i uvek budu savršene

 
 
 ≫ 
  • 5

Italijanski specijaliteti rado su viđeni na trpezama širom Srbije. Ovdašnje domaćice „prigrlile“ su picu i špagete kao jednostavna rešenja onda kada nemaju mnogo vremena za kuvanje, a žele da ukućane obraduju ukusnim obrocima.

Špagete karbonara su čest izbor, jer se prave od sastojaka kojih ima u gotovo svakoj srpskoj kući. Uz to, veoma su ukusne i zasitne, i vole ih pripadnici svih generacija.

Ali, između naše i italijanske karbonare ima razlike, i to u jednom sastojku. Reč je o pavlaci koju naše domaćice često stavljaju kako bi ovo jelo bilo kremastije, i ne znajući da tako remete teksturu italijanskog specijaliteta.

Sastojci:

  • 200 gr špageta
  • 2 žumanca
  • 100 gr pančete
  • 50 gr parmezana iz kesice
  • 1 kafena kašičica bibera
  • 2 čena belog luka
  • 1 kafena kašičica soli
  • 2 supene kašike iseckanog peršuna

Priprema:

Operite i iseckajte peršun.

Umutite viljuškom žumanca, dodajte so i sveže mleveni biber, a onda i parmezan iz kesice i polovinu iseckanog peršuna. Sve promešajte i stavite na stranu.

U kipuću posoljenu vodu stavite špagete da se kuvaju.

U tiganj sipajte malo maslinovog ulja, pa kad se zagreje na srednjoj temperaturi spustite slaninicu isečenu na listiće i pržite je uz neprestalno mešanje. Pre nego što slanina postane hrskava dodajte oljuštene i blago zgnječene cele čenove belog luka i ostavite još dva-tri minuta na zagrejanoj ringli.

Dok ste pripremili sos, špagete bi trebalo da budu skuvane. Procedite ih odmah i sipajte u tiganj u kom se nalaze slaninica i beli luk, pa preko dodajte umućena žumanca sa začinima i parmezanom.

Još jednom promešajte da se sastojci sjedine, pa iz tiganja preručite u činiju i pospite drugom polovinom iseckanog peršuna.

Važno je da špagete ne ostanu dugo u tiganju, jer će žumanca početi da se kuvaju, zbog čega rizikujete da jelo postane gumasto umesto kremasto.

Služite dok je toplo.

Prijatno!

Video: Neutralizujte kalorijsku bombu- zdrave špagete bolonjeze

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Natalija Avemaria, vlasnica, osnivačica i dizajnerka brenda Dress me in denim

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Olja trst

    9. januar 2022. | 14:41

    Bez belog luka i persuna.zumanca se dodaju na kraju,mesajuci sa vrucim spagetama se skuvaju.

    Podelite komentar

  • BNe

    9. januar 2022. | 13:30

    Ne ide luk ne ide persun ok

    Podelite komentar

  • Jeca

    9. januar 2022. | 17:29

    Beli luk se ne stavlja u karbonaru!

    Podelite komentar