Recept za ledene kocke sa dva fila: Kremasti kolač koji se topi u ustima

   ≫ 
  • 0
Kolač, čokoladni kolač, ledene kocke Foto: Telegraf.rs

Ledene kocke su jedan od onih kolača koji podsećaju na detinjstvo i uz čiji ukus su odrastale generacije.

Prepoznatljive po tamnom patišpanju, prelivu od čokolade i ukusnom belom filu, ledene kocke su definitivno kolač kom retko ko može da odoli.

Uz to, veoma ih je lako napraviti, a mi smo isprobali donekle izmenjenu verziju originalnog recepta i od srca vam preporučujemo da je isprobate - nećete se pokajati.

Sastojci za koru:

  • 5 jaja
  • 5 kašika šećera
  • 5 kašika brašna
  • 1 kašika kakao praha
  • ulje za podmazivanje

Sastojci za preliv:

  • 300 gr šećera
  • 350 ml vode

Sastojci za beli fil:

  • 500 ml mleka
  • 4 kašike brašna
  • 4 kašike šećera
  • 250 gr margarina
  • 200 gr šećera u prahu

Sastojci za čokoladni fil:

  • 1 kesica čokoladnog šlag krema
  • 200 ml mleka

Sastojci za čokoladnu glazuru:

  • 200 gr čokolade za kuvanje
  • 200 ml slatke pavlake

Priprema:

Odvojite žumanca od belanaca, pa ih umutite u čvrst sneg. U sneg od belanaca dodajte žumanca, šećer, brašno i kakao i sve umutite.

Podmažite pleh, pospite malo brašna i otresite višak, a onda sipajte smesu za patišpanj. Pecite u zagrejanoj rerni na 220 stepeni 15 minuta.

Za to vreme pripremite preliv.

U šerpu sipajte šećer i vodu, pa kuvajte do ključanja i povremeno mešajte. Kada se šećer otopi, a voda proključa, smanjite temperaturu i šerpu ostavite na ringli.

Koru izvadite iz rerne i odmah je prelijte vrelim prelivom.

Sada je vreme da napravite beli fil. 

Od pola litre mleka odvojte 100 ml i sipajte u posebnu posudu, pa dodajte brašno. Dobro umutite da ne ostanu grudvice.

U preostalih 400 ml mleka dodajte šećer i stavite na ringlu da proključa. Kada mleko proključa, sipajte mleko koje ste pomešali sa brašnom. Smanjite temperaturu i neprestano mešajte dok ne dobijete gustinu pudinga. Ostavite fil da se ohladi.

U međuvremenu, penasto umutite margarin i šećer u prahu, pa dodajte ohlađenom filu.

Beli fil rasporedite po kori.

Čokoladni fil pripremite po uputstvu sa kesice, pa ga namažite preko belog fila.

Pripremite glazuru. U šerpu sipajte slatku pavlaku, a kada proključa dodajte čokoladu i mešajte dok se čokolada ne otopi. Ostavite glazuru da se prohladi, pa je prelijte preko kolača.

Ostavite kolač u frižideru da se ohladi.

Kolač isecite na kocke željene veličine i poslužite.

Prijatno!

Video: Čoko kolač koji se topi u ustima: Savršenstvo zalogaja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Na Jeleninom TikTiku se okupilo preko 20.000 žena koje imaju strah od vožnje

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti