Recept za ledene kocke sa dva fila: Kremasti kolač koji se topi u ustima
Ledene kocke su jedan od onih kolača koji podsećaju na detinjstvo i uz čiji ukus su odrastale generacije.
Prepoznatljive po tamnom patišpanju, prelivu od čokolade i ukusnom belom filu, ledene kocke su definitivno kolač kom retko ko može da odoli.
Uz to, veoma ih je lako napraviti, a mi smo isprobali donekle izmenjenu verziju originalnog recepta i od srca vam preporučujemo da je isprobate - nećete se pokajati.
Sastojci za koru:
- 5 jaja
- 5 kašika šećera
- 5 kašika brašna
- 1 kašika kakao praha
- ulje za podmazivanje
Sastojci za preliv:
- 300 gr šećera
- 350 ml vode
Sastojci za beli fil:
- 500 ml mleka
- 4 kašike brašna
- 4 kašike šećera
- 250 gr margarina
- 200 gr šećera u prahu
Sastojci za čokoladni fil:
- 1 kesica čokoladnog šlag krema
- 200 ml mleka
Sastojci za čokoladnu glazuru:
- 200 gr čokolade za kuvanje
- 200 ml slatke pavlake
Priprema:
Odvojite žumanca od belanaca, pa ih umutite u čvrst sneg. U sneg od belanaca dodajte žumanca, šećer, brašno i kakao i sve umutite.
Podmažite pleh, pospite malo brašna i otresite višak, a onda sipajte smesu za patišpanj. Pecite u zagrejanoj rerni na 220 stepeni 15 minuta.
Za to vreme pripremite preliv.
U šerpu sipajte šećer i vodu, pa kuvajte do ključanja i povremeno mešajte. Kada se šećer otopi, a voda proključa, smanjite temperaturu i šerpu ostavite na ringli.
Koru izvadite iz rerne i odmah je prelijte vrelim prelivom.
Sada je vreme da napravite beli fil.
Od pola litre mleka odvojte 100 ml i sipajte u posebnu posudu, pa dodajte brašno. Dobro umutite da ne ostanu grudvice.
U preostalih 400 ml mleka dodajte šećer i stavite na ringlu da proključa. Kada mleko proključa, sipajte mleko koje ste pomešali sa brašnom. Smanjite temperaturu i neprestano mešajte dok ne dobijete gustinu pudinga. Ostavite fil da se ohladi.
U međuvremenu, penasto umutite margarin i šećer u prahu, pa dodajte ohlađenom filu.
Beli fil rasporedite po kori.
Čokoladni fil pripremite po uputstvu sa kesice, pa ga namažite preko belog fila.
Pripremite glazuru. U šerpu sipajte slatku pavlaku, a kada proključa dodajte čokoladu i mešajte dok se čokolada ne otopi. Ostavite glazuru da se prohladi, pa je prelijte preko kolača.
Ostavite kolač u frižideru da se ohladi.
Kolač isecite na kocke željene veličine i poslužite.
Prijatno!
Video: Čoko kolač koji se topi u ustima: Savršenstvo zalogaja
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Natalija Avemaria, vlasnica, osnivačica i dizajnerka brenda Dress me in denim
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.