Recept za ledene kocke sa dva fila: Kremasti kolač koji se topi u ustima

 
 
 ≫ 
  • 0
Kolač, čokoladni kolač, ledene kocke Foto: Telegraf.rs

Ledene kocke su jedan od onih kolača koji podsećaju na detinjstvo i uz čiji ukus su odrastale generacije.

Prepoznatljive po tamnom patišpanju, prelivu od čokolade i ukusnom belom filu, ledene kocke su definitivno kolač kom retko ko može da odoli.

Uz to, veoma ih je lako napraviti, a mi smo isprobali donekle izmenjenu verziju originalnog recepta i od srca vam preporučujemo da je isprobate - nećete se pokajati.

Sastojci za koru:

  • 5 jaja
  • 5 kašika šećera
  • 5 kašika brašna
  • 1 kašika kakao praha
  • ulje za podmazivanje

Sastojci za preliv:

  • 300 gr šećera
  • 350 ml vode

Sastojci za beli fil:

  • 500 ml mleka
  • 4 kašike brašna
  • 4 kašike šećera
  • 250 gr margarina
  • 200 gr šećera u prahu

Sastojci za čokoladni fil:

  • 1 kesica čokoladnog šlag krema
  • 200 ml mleka

Sastojci za čokoladnu glazuru:

  • 200 gr čokolade za kuvanje
  • 200 ml slatke pavlake

Priprema:

Odvojite žumanca od belanaca, pa ih umutite u čvrst sneg. U sneg od belanaca dodajte žumanca, šećer, brašno i kakao i sve umutite.

Podmažite pleh, pospite malo brašna i otresite višak, a onda sipajte smesu za patišpanj. Pecite u zagrejanoj rerni na 220 stepeni 15 minuta.

Za to vreme pripremite preliv.

U šerpu sipajte šećer i vodu, pa kuvajte do ključanja i povremeno mešajte. Kada se šećer otopi, a voda proključa, smanjite temperaturu i šerpu ostavite na ringli.

Koru izvadite iz rerne i odmah je prelijte vrelim prelivom.

Sada je vreme da napravite beli fil. 

Od pola litre mleka odvojte 100 ml i sipajte u posebnu posudu, pa dodajte brašno. Dobro umutite da ne ostanu grudvice.

U preostalih 400 ml mleka dodajte šećer i stavite na ringlu da proključa. Kada mleko proključa, sipajte mleko koje ste pomešali sa brašnom. Smanjite temperaturu i neprestano mešajte dok ne dobijete gustinu pudinga. Ostavite fil da se ohladi.

U međuvremenu, penasto umutite margarin i šećer u prahu, pa dodajte ohlađenom filu.

Beli fil rasporedite po kori.

Čokoladni fil pripremite po uputstvu sa kesice, pa ga namažite preko belog fila.

Pripremite glazuru. U šerpu sipajte slatku pavlaku, a kada proključa dodajte čokoladu i mešajte dok se čokolada ne otopi. Ostavite glazuru da se prohladi, pa je prelijte preko kolača.

Ostavite kolač u frižideru da se ohladi.

Kolač isecite na kocke željene veličine i poslužite.

Prijatno!

Video: Čoko kolač koji se topi u ustima: Savršenstvo zalogaja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Natalija Avemaria, vlasnica, osnivačica i dizajnerka brenda Dress me in denim

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti