![boršč boršč](https://xdn.tf.rs/2019/10/16/bor-670x447.jpg)
Tradicionalni recept za ruski boršč: Jelo na kašiku koje će vas ugrejati za tili čas
Tradicionalna trpeza u Rusiji nezamisliva je bez boršča, jela sa povrćem i mesom koje donekle liči na naše čorbe, ali je hranljivije, a mnogi kažu i ukusnije.
Prednost boršča je u tome što se može pripremiti od bilo koje vrste mesa i povrća koje imate u kući, a mi vam donosimo tradicionalni recept po kom se boršč priprema u Rusiji.
Sastojci:
- 500 gr piletine, junetine ili svinjetine
- 2 cvekle
- 500 gr kiselog kupusa
- 4 krompira
- 2 šargarepe
- glavica crnog luka
- ulje, so, suvi biljni začin
- kafena kašičica šećera
- kafena kašičica aleve papirke
- nekoliko zrna bibera
- 200 ml soka od paradajza
- pavlaka (po želji)
- sok od limuna (po želji)
Priprema:
Ukoliko pravite boršč od pilećeg mesa, kao što se priprema u Rusiji, stavite meso u lonac sa vodom, malo posolite i kuvajte kao za supu.
Ako, pak, želite da pravite boršč od junećeg ili svinjskog mesa, onda najpre isecite meso na kockice, pa ga spustite u lonac sa malo posoljenom vodom i kuvajte.
Dok se meso kuva, pripremite povrće.
Oljuštite krompir, pa ga iseckajte na kockice. Cveklu takođe oljuštite i isecite na kockice. Isto uradite i sa šargarepom.
Kiseli kupus isecite na rezanca ako nemate već pripremljen kupus ribanac.
Skuvano meso izvadite iz lonca sa vodom, pa u tu vodu stavite iseckan krompir, cveklu i šargarepu i kuvajte. Kad je povrće na pola kuvano, dodajte kiseli kupus isečen na rezanca, pa ostavite posudu na šporetu još desetak minuta.
U zasebnoj posudi na malo ulja prodinstajte iseckan crni luk, pa dodajte kašiku aleve paprike, so, suvi biljni začin, kašičicu šećera i sok od paradajza. Kad tečnost provri, sipajte je u lonac u kom se nalazi kuvano povrće.
Meso na kratko propržite u tiganju, ocedite ga od viška masnoće i prebacite u lonac sa povrćem. Dodajte zrna bibera, sve dobro promešajte, vratite lonac na šporet i kuvajte poklopljeno još pola sata na tihoj vatri.
Boršč služite sa pavlakom i nekoliko kapi limunovog soka.
Prijatno!
Video: Tajna se krije u jednom sastojku: Ovako se pravi najukusnija paradajz čorba
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Hiljadu lepih čajnika
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.