Recept za "poderane gaće": Prženo testo kontroverznog imena kome niko ne može da odoli

Prženo kvasno ili beskvasno testo se priprema u skoro svakoj kući u Srbiji, ali i van granica naše države, i čini se da svaka od njih ima različit recept, ali i naziv za isto jelo.
Rasprave oko imena ovog slasnog peciva postoje od pamtiveka; jedni ih nazivaju mekikama, drugi langošicama, treći prženim lepinjama, četvrti priganicama. Ipak, jedno ime se izdvaja - "poderane gaće".
Ovaj recept izdvaja se od ostalih, jer se u njega stavljaju dva podizača testa - i kvasac i prašak za pecivo, što će doprineti njegovoj mekoći. Testo će biti lagano i prozračno i neće upiti previše ulja. Osim toga, za razliku od uobičajenog zasecanja po sredini, ovo testo se zaseca sa gornje i donje strane, što će obezbeditie da bude brže prženo, ali i neodoljivo hrskavo.
Sastojci:
- 500 gr brašna
- 1 čaša jogurta
- 250 ml mleka
- 1 kocka svežeg kvasca
- 1 prašak za pecivo
- 1 kašičica šećera
- 1/2 kašičice soli
- ulje za prženje
Priprema:
Mleko zagrejte da bude mlako, dodajte kvasac i šećer, pa ostavite da zapeni.
Zatim dodajte jogurt, prašak za pecivo, so, šećer i sve dobro izmešajte.
Dodajte polako brašno i sve umesite u glatko testo. Ostavite ga na toplom da narasta oko 45 minuta.
Potom ga istresite na pouljenu ili pobrašnjenu površinu, razvaljajte oklagijom i isecite na kvadrate jednake veličine.
Svaki kvadrat zasecite sa gornje i donje strane.
Ulje zagrejte i testo pržite sa svake strane dok ne porumeni.
Služite uz slatke ili slane dodatke.
Prijatno!
Video: Posvađana salata od matovilca i mortadele koju će svi obožavati
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Zašto je cena sirove kafe dostigla rekord svih vremena?
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Koki
Moja zena ne voli uopste da nosi gacice...
Podelite komentar