
Pecivo je uvek dobro došlo kao odličan izbor za doručak, ali i za nenajavljene goste. Jedna od najpopularnijih verzija ovog jela od testa je svakako žu-žu pecivo, za koje vam donosimo recept.
Priprema nije komlikovana, a užitak je potpun, naročito za najmlađe koji ga rado jedu za doručak, ali i za užinu.
Domaći žu-žu naročito je ukusan, a i dugo ostaje svež. Ako vam je mera koju donosimo velika za jedan obrok, možete da ga naparavite pa rasporedite na plastičnu tacnu, stavite u zamrzivač, zaledite, pa ga izvadite po potrebi kada naiđu iznenadni gosti ili kada vam ponestane ideja šta servirati ukućanima za večeru ili doručak.
Sastojci:
- 1 kg brašna
- 200 ml jogurta
- 300 ml tople vode
- 100 ml ulja
- 150 gr margarina ili putera
- 1 kašika šećera
- 1 kocka svežeg kvasca
- 3 jaja
- 1 žumance (belance se koristi za premazivanje)
- 4 kašičice soli
Priprema:
Jogurt, 100 ml vode, kvasac i kašiku šećera pomešajte i ostavite da nadođe. U kilogram brašna dodajte jaja, jedno žumance, 200 ml tople vode, 100 ml ulja, so i nadošao kvasac. Umesite glatko testo i ostaviti da odstoji pola sata.
Izvadite nadošlo testo na brašnom posutu površinu, pa ga podeliti na četiri jufke. Svaku jufku istanjite oklagijom na veličinu velikog pleha, margarin otopite i premažite rastanjene jufke, samo poslednju nemojte premazivati.
Ređajte rastanjeno testo jedno preko drugog, zatim ga isecite u kocke veličine tri puta tri centimetra i ređajte u pleh prekriven papirom za pečenje. Premažite svaku kocku umućenim belancetom i pospite susamom.
Žu-žu pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 25 minuta.
Poslužite toplo uz jogurt.
Prijatno!
Video: Iznenadite svoju voljenu osobu za Dan zaljubljenih: Originalan, brz i jednostavan recept za kolačiće
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: ONA SLAVI Dan za ljubav, emocije i žene koje nas inspirišu
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.