• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Recept za domaće žu-žu pecivo: Hrskav i ukusan doručak za celu porodicu

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Priprema nije komplikovana, a užitak je potpun, naročito za najmlađe koji ga rado jedu za doručak, ali i za užinu

  • 0
žu žu pecivo Foto: Shutterstock

Pecivo je uvek dobro došlo kao odličan izbor za doručak, ali i za nenajavljene goste. Jedna od najpopularnijih verzija ovog jela od testa je svakako žu-žu pecivo, za koje vam donosimo recept.

Priprema nije komlikovana, a užitak je potpun, naročito za najmlađe koji ga rado jedu za doručak, ali i za užinu.

Domaći žu-žu naročito je ukusan, a i dugo ostaje svež. Ako vam je mera koju donosimo velika za jedan obrok, možete da ga naparavite pa rasporedite na plastičnu tacnu, stavite u zamrzivač, zaledite, pa ga izvadite po potrebi kada naiđu iznenadni gosti ili kada vam ponestane ideja šta servirati ukućanima za večeru ili doručak.

Sastojci: 

  • 1 kg brašna
  • 200 ml jogurta
  • 300 ml tople vode
  • 100 ml ulja
  • 150 gr margarina ili putera
  • 1 kašika šećera
  • 1 kocka svežeg kvasca
  • 3 jaja
  • 1 žumance (belance se koristi za premazivanje)
  • 4 kašičice soli 

Priprema:

Jogurt, 100 ml vode, kvasac i kašiku šećera pomešajte i ostavite da nadođe. U kilogram brašna dodajte jaja, jedno žumance, 200 ml tople vode, 100 ml ulja, so i nadošao kvasac. Umesite glatko testo i ostaviti da odstoji pola sata.

Izvadite nadošlo testo na brašnom posutu površinu, pa ga podeliti na četiri jufke. Svaku jufku istanjite oklagijom na veličinu velikog pleha, margarin otopite i premažite rastanjene jufke, samo poslednju nemojte premazivati.

Ređajte rastanjeno testo jedno preko drugog, zatim ga isecite u kocke veličine tri puta tri centimetra i  ređajte u pleh prekriven papirom za pečenje. Premažite svaku kocku umućenim belancetom i pospite susamom.

Žu-žu pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 25 minuta.

Poslužite toplo uz jogurt.

Prijatno!

Video: Iznenadite svoju voljenu osobu za Dan zaljubljenih: Originalan, brz i jednostavan recept za kolačiće

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti