Recept za tatlije: Starinski kolač za koji mnogi kažu da je lepši od baklave

  • 0

Kolači okupani sirupom od šećera često se nađu na trpezama u domovima širom Srbije. Baklave i tulumbe svakako prednjače, dok su tatlije dugo bile nepravedno zapostavljene, a sada su opet u trendu.

Jednostavne su, ukusne, brzo i lako se prave i, što je mnogima u današnje vreme posebno važno, ne iziskuju previše sastojaka. Možete ih praviti i bez mlevenih oraha, onako kako su decenijama spravljane na jugu Srbije.

Sastojci:

  • 200 ml piva
  • 200 ml ulja
  • 500 g šećera
  • 3 kesice vanilin šećera
  • 500 g brašna
  • 100 g oraha
  • kesica praška za pecivo
  • 300 ml vode

Priprema:

U šerpu sipajte dve kašike šećera, pa ih stavite na lagnu vatru da se šećer rastopi i karamelizuje. Dok je šećer još topao, prelijte ga pivom i uljem, pa kuvajte dok ne proključa. Skinite sa vatre, u proključalu tečnost sipajte brašno, mlevene orahe i prašak za pecivo, pa sve dobro izradite varjačom.

Smesa bi trebalo da bude gusta. Preručite je u podmazanu tepsiju i pecite pola sata u rerni na 250 stepeni, a onda smanjite temperaturu i pecite dok kolač ne počne da se odvaja od ivica pleha.

Kad je kolač gotov, izvadite ga iz rerne i ostavite da se ohladi, pa ga isecite na kocke i ostavite u tepsiji.

Ostatak šećera sipajte u šerpu, dodajte 300 mililitara vode i vanilin šećer, pa stavite na ringlu da provri. Kad se pojavi bela pena na vrhu, skinite šerpu sa ringle i vreli preliv sipajte preko ispečenog testa, pa ostavite da kolač upije sirup.

Po želji, na svaku tatliju možete da stavite jezgra oraha, badema ili pistaća.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Natalija Avemaria, vlasnica, osnivačica i dizajnerka brenda Dress me in denim

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti