Recept za tatlije: Starinski kolač za koji mnogi kažu da je lepši od baklave
Kolači okupani sirupom od šećera često se nađu na trpezama u domovima širom Srbije. Baklave i tulumbe svakako prednjače, dok su tatlije dugo bile nepravedno zapostavljene, a sada su opet u trendu.
Jednostavne su, ukusne, brzo i lako se prave i, što je mnogima u današnje vreme posebno važno, ne iziskuju previše sastojaka. Možete ih praviti i bez mlevenih oraha, onako kako su decenijama spravljane na jugu Srbije.
Sastojci:
- 200 ml piva
- 200 ml ulja
- 500 g šećera
- 3 kesice vanilin šećera
- 500 g brašna
- 100 g oraha
- kesica praška za pecivo
- 300 ml vode
Priprema:
U šerpu sipajte dve kašike šećera, pa ih stavite na lagnu vatru da se šećer rastopi i karamelizuje. Dok je šećer još topao, prelijte ga pivom i uljem, pa kuvajte dok ne proključa. Skinite sa vatre, u proključalu tečnost sipajte brašno, mlevene orahe i prašak za pecivo, pa sve dobro izradite varjačom.
Smesa bi trebalo da bude gusta. Preručite je u podmazanu tepsiju i pecite pola sata u rerni na 250 stepeni, a onda smanjite temperaturu i pecite dok kolač ne počne da se odvaja od ivica pleha.
Kad je kolač gotov, izvadite ga iz rerne i ostavite da se ohladi, pa ga isecite na kocke i ostavite u tepsiji.
Ostatak šećera sipajte u šerpu, dodajte 300 mililitara vode i vanilin šećer, pa stavite na ringlu da provri. Kad se pojavi bela pena na vrhu, skinite šerpu sa ringle i vreli preliv sipajte preko ispečenog testa, pa ostavite da kolač upije sirup.
Po želji, na svaku tatliju možete da stavite jezgra oraha, badema ili pistaća.
Prijatno!
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Natalija Avemaria, vlasnica, osnivačica i dizajnerka brenda Dress me in denim
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.