Prema mišljenju nutricionista, riba je jedna od namirnica koju bi trebalo jesti bar dva puta nedeljno. Iako se na našim prostorima riba najčešće jede u vreme posta, ona je veoma ukusna i kada se spremi u mrsnoj verziji.
Pohovana bela riba zajedno sa belim sosom je dobitna kombinacija koja će probuditi sva vaša čula.
Sastojci:
- 1 kg bele ribe
- 4 jaja
- 2 limuna
- 6 kašika prezli
- 10 kašika brašna
- so, biber
- ulje za prženje
- peršun za i limun za dekoraciju
sastojci za sos:
- 180 gr (1 čaša) kisele pavlake
- 2 kisela krastavčića
- 2 čena belog luka
- so, biber
- 1/2 kašičice suve mirođije
Priprema:
Ribu očistite i osecite na tanke filete. Usolite je i pobiberite, pa prelijte limunovim sokom.
Ostavite je tako najmanje sat vremena.
Za to vreme pripremite sos.
Krastavčiće izrendajte na sitno rende, ocedite sok i dodajte so, biber i mirođiju.
Luk isecite sitno, pa zajedno sa kiselom pavlakom dodajte u krastavce i promešajte sve zajedno.
U posudi pomešajte brašno i prezle, a u drugu posudu umutite jaja.
Svaki file bele ribe prvo uvaljajte u smesu od brašna i prezli, pa onda u umućena jaja.
U tiganj sipajte veću količinu ulja, a kada se zagreje spuštajte ribu i pržite dok ne poprimi zlatnu boju s obe strane.
Ribu vadite i stavite na papirni ubus kako bi upio višak masnoće.
Belu ribu služite zajedno sa pomfritom, sosom i sezonskom salatom.
Prijatno!
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Branko Babić, kralj obrva, organizovao svinjokolj u svom selu
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.